Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Hen är årets nätängel 2017: "Det känns fantastiskt"

- 23/11/2017, 23:19
Sara Dahlström.
1 av 2

Sara Dahlström blev utsedd till Årets nätängel 2017.

Årets nätängel 2017
2 av 2

Årets nätängel 2017.

Sara Dahlström blev utsedd till Årets nätängel 2017 under en gala i Stockholm på torsdagskvällen.

Sedan 2015 har Nyheter24 tillsammans med försäkringsbolaget Mysafety delat ut Årets nätängel. Det är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Första året fick Fanna Ndow Norrby priset för arbetet med Instagram-kontot "Svart kvinna" där hon motarbetar vardagsrasism.

I fjol var det Ulric Janssons tur när han fick priset för att ha startat Facebook-gruppen "Vi som älskar Gustav" i vilken han samlade tusentals människor för att visa stöd och kärlek till mobbade Gustav.

I år hade priset utökats med tre kategorier, men den största och finaste utmärkelsen är ändå huvudpriset: Årets nätängel. Det ska gå till en person som inte bara diskuterar, utan även aktivt löser och motverkar näthat.

Den personen blev i år Sara Dahlström.

– Det känns fantastiskt och helt otroligt, säger en glad Sara Dahlström till Nyheter24 strax efter utdelningsceremonin under Årets nätängel-galan på Scenkonstmuseet i Stockholm.

Årets nätängel: Sara Dahlström
Årets nätängel: Sara Dahlström

Sara Dahlström, som är chefredaktör på träningssajten "Hälsa och fitness", får priset för sitt budskap om att människor alltid ska älska sig själva.

I motiveringen står det att hon alltid är "med och sprider en kroppspositivism som minst sagt smittar av sig. Hon vägrar låta sig tystas av kroppskritiker och kräver av sina följare att hålla en bättre ton än hatarna i diskussioner. En strongwoman som inte tar skit från någon, men lyfter skrot bättre än många."

– Jag kan knappt tro på det. Alla de som var i samma kategori är folk som jag ser upp till jättemycket och som gör att jag orkar det jag gör så det är helt sjukt.

I och med priset får Sara Dahlström förutom äran dessutom en prissumma på 50 000 kronor.

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag har inte hunnit tänkt på det för jag tog för givet att typ Stina Wollter skulle vinna det här för hon är min största förebild. Men jag ska väl försöka göra något vettigt, säger Sara Dahlström.

Har du drabbats av näthat?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe