Markoolio är en av årets sommarpratare.
Marko ”Markoolio” Lehtosalo är en av våra mest folkkära artister. Han är även en av 2018:s sommarvärdar. - Foto: https://sverigesradio.se/press/bilder/sommar2018/index.html

Markoolio: "Jag såg min mamma bli misshandlad"

Marko ”Markoolio” Lehtosalo berättar en väldigt känslosam berättelse om den fattiga uppväxten i Finland, om vägen mot drömmen samt våldet han såg sin mor utsättas för.


Idag, torsdagen den 12 juli 2018 sommarpratar Marko ”Markoolio” Lehtosalo i sommar i P1. 

I ett öppet och ärligt samtal berättar han om den struliga uppväxten som kantades av mycket alkohol och våld på helgerna, men som sedan rättades till när han hamnade i lumpen som kustjägare. Han fick gott beröm av sina befäl och och enligt honom själv fick de bukt på honom. 

En dag ringer hans syster och berättar att Markos mormor gått bort. förtvivlad sprang han ut i skogen och sparkade på träd för att få ut sin panikångest, Markos mormor stod honom mycket nära och han genomgick ett långt sorgarbete som pågår än idag. 

– Kunde jag spola tillbaka tiden hade jag varit med henne varje dag. När jag sprang ut i skogen försökte jag springa ifrån min ångest, säger en märkbart rörd Marko i sitt sommarprat. 

Marko ”Markoolio” Lehtosalo berättar en väldigt känslosam berättelse om den fattiga uppväxten i Finland, om vägen mot drömmen samt våldet han såg sin mor utsättas för. Bildkälla: Sveriges Radio Press

1998 fick Marko skivkontrakt vilket han själv inte kunde förstå. Men nu kände han att det bara var att köra på. Första låten blev "Sommar och sol". Det fanns varken pengar till plåtat skivomslag eller musikvideo så Marko fick be en vän att rita ett eller så skulle han ta en egen bild. De fick själva ringa runt till radiostationerna, låtsas vara fans och önska "nya låten med Markoolio".

– Jag ringde direkt till Power Hit Radio, så frågade de rakt ut "Är det Markoolio själv som ringer eller?", så jag la på, berättar han. 

Men låten lossnade, och började att spelas över hela Sverige. Han fick åka på turné i Sverige och hans musik började att spridas ordentligt.

Marko berättar även om hur han sett sin mamma blivit misshandlad av en rad olika män när Marko var liten. En bröt hennes tumme, en annan försökte strypa henne. En gång under tiden marko låg i armen hade en man misshandlat henne så svårt att hon tvingades opereras. 

– Hade jag varit där som vuxen man, då hade jag suttit i fängelse idag, berättar han. 

Sommar i P1 med Marko ”Markoolio” Lehtosalo släpps som podd 07:00 torsdagen den 12 juli och sänds klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du lyssna på hans sommarprat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

2 timmar sedan

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

2 timmar sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

3 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

3 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.