Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de svenska kändisarna som retuscherar sina selfies

- 12/10/2018, 12:52 -

Anna Book, Marcelo Pena, Jonna Lundell, Marie Serneholt och Paow är några av de svenska kändisarna som gärna retuscherar sina selfies. Se bilderna här – så ser kändisarna ut i verkligheten och såklart det redigerade resultatet på Instagram.

Tidigare i veckan skrev Nyheter24 om hur bloggerskan och influencerprofilen Alexandra "Kissie" Nilsson, 27, möttes av kritik efter att det hade framkommit att hon hade retuscherat sig smalare på flera bilder.

Alexandra anlitar ofta en fotograf som heter Malin Göransson, och på Malins Instagramkonto låg de oredigerade bilderna på Alexandra uppe. 

Bilderna har nu tagits bort men du kan fortfarande se dom här. Många av Alexandras fans blev verkligen förvånade över hennes tilltag, och en av kommentarerna löd:

"Blev jätteförvånad! Trodde verkligen att hon såg ut som på sina bilder. Känner mig både lurad och naiv nu."

Svenska kändisarna som redigerar sina bilder

Men Kissie är långt ifrån ensam om att retuschera sina bilder – det är tvärtom snarare vardag för många svenska kändisar, och för alla oss vanliga människor som vill visa upp vårt bästa jag för omvärlden.

Artisten Anna Book, Youtubern Jonna Lundell, "Paradise Hotel"-deltagaren Marcelo Pena och entreprenören Isabella "Blondinbella" Löwengrip är bara några av de svenska profilerna som har hundratusentals följare och dagligen kablar ut redigerade bilder på sina sociala medier.

Anna Book
Anna Book på Kristallen-galan i augusti 2018. Till höger: Anna Book på en selfie på Instagram. Bildkälla: Stella Pictures, Instagram/annatoledanobook

Inte heller kändisarna är ensamma om att ta hjälp av redigeringsappar för att släta ut hud, trolla bort rynkor, göra blicken klarare eller helt enkelt fixa helt nya ansiktsdrag. 

Marcelo Pena
Marcelo Pena ser annorlunda ut på sin selfie. Bildkälla: Stella Pictures, Instagram/amarelloo

Fler män än kvinnor retuscherar alla selfies

Enligt fotografsajten FStoppers så tas det över en miljon selfies varje dag, och 68% av alla vuxna redigerar sina selfies innan de lägger ut dom för att sedan invänta likes och kommentarer. 

Enligt FStoppers så är det 6% som – precis som Kissie – retuscherar sig smalare. Och ojämnheter som finnar och annat i hyn redigeras bort av både kvinnor och män. 

Jonna Lundell
Jonna Lundell oretuscherad i en vlogg på Youtube, och Jonna på en selfie på Instagram. Bildkälla: Youtube/Jocke&Jonna, Instagram/sessano

Enligt undersökningen så redigerar kvinnor 13% av kvinnorna ALLA sina selfies. Och för männen är det betydligt högre – hela 34% av männen redigerar alla sina selfies. 

Se hur de svenska kändisarna trollar med redigeringsapparna i videon ovanför.

Vill du läsa mer om kändisar och retuscherade bilder?

Se kändisarnas värsta Photoshop-katastrofer

Hon råkade lägga ut en oredigerad bild på Kim Kardashian – ser du skillnaden?

Kims pinsamma Photoshopskandal på Instagram 

Retuscherar du dina selfies?