Kjell Isaksson
Här är allt du vill veta om Kjell Isaksson. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, PrB/TT

5 saker som du vill veta om Kjell Isaksson

Kjell Isaksson, en legendarisk stavhoppare som var som störst på 70-talet. Men visste du att han har en son som är känd och att han även vunnit priser i bowling? Nyheter24 har listat fem saker om honom.


Kjell Gunnar Isaksson föddes den 28 februari 1948 och är en före detta svensk stavhoppare. Under de år som han var aktiv tävlade han för klubbarna Sundbybergs IF och Österhaninge IF, och kammade hem dussintals medaljer och satte flera rekord. 

I dag är han över 70 år och lade stavkäppen på hyllan för flera år sedan. Våren 2019 är han aktuell i SVT:s succéprogram "Mästarnas mästare", något som han egentligen skulle vara med i redan 2016. Men då tvingades hoppa av eftersom han drog hälsenan. 

Men vem är Kjell egentligen och vad har han mer gjort under sitt liv? Här listar Nyheter24 fem saker som du vill veta om stavhoppslegendaren. 

Satte världsrekord sju gånger 

Kjell Isaksson satte verkligen ribban högt för sina motståndare under karriären. Han satte världsrekord hela sju gånger – tre gånger utomhus och fyra gånger inomhus. Som högst hoppade han 5,5 meter. 

Känd son

Hans son, Klas Isaksson, föddes den 18 september 1983. För drygt tio år sedan blev Klas Isaksson ett känt namn hos svenska folket som en av gruppmedlemmarna i bandet "Den svenska björnstammen". Det är gruppen som bland annat ligger bakom monsterhitsen "Vart jag mig i världen vänder" och "Svalkar vinden". 

Imponerade i första programmet av "Mästarnas mästare"

Kjell Isaksson är aktuell i årets upplaga av "Mästarnas mästare". I och med sin ålder är han den äldsta deltagaren i programmets historia. Men trots sin ålder imponerade han i programmets första avsnitt. 

När alla tävlande skulle sitta i "90 grader" satt Kjell Isaksson hela 11,5 minuter – bara tre sekunder kortare än den manliga rekordtiden. 

Vann lag-SM i Bowling 

Men det är inte bara stavhopp som fångat Kjell Isakssons hjärta när det kommer till sport. Han har även tagit flera medaljer i bowling och på senare år har han också sysslat allt mer med golf.

– Jag har spelat i elitserien i bowling i fyra, fem år, så det har varit en stor del av mitt liv de senaste åren. Jag var med och vann lag-SM och kom sexa i tvåmanna-SM, där jag var den bäste av oss två i laget. Sedan har jag även SM-guld i plus 50 och plus 60-klassen, berättade Isaksson för Sportbladet i augusti i fjol.

– Men på senare tid har det blivit mer golfande. I fjol vann jag faktiskt DM i golf i plus 70-klassen. Jag har sju i handikapp så det är väl helt okej.

Vann första upplagan av "Superstars"

1975 hade programmet "Superstars" premiär i svensk tv på Sveriges Radio-TV. Då var det ingen mindre än Kjell Isaksson själv som kammade hem första platsen! 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

1 timme sedan

Xabi Alonso nobbar Liverpool

2 timmar sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.