Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tuva Novotny angriper Filminstitutet

Nöje | 27/04/2009 14:46

Tuva Novotny kritiserar Filminstitutet för att ta åt sig äran för Original.

Ligger framtiden för svensk film i Danmark? Det undrar Tuva Novotny i skarp kritik mot Svenska filminstitutet (SFI).

Bakgrunden är att den dansk-svenska filmen Original, där Novotny gör en av huvudrollerna, endast går upp i tre kopior i Sverige - trots att den är en succé i Danmark och nu även visas på prestigefulla Tribeca Film Festival i New York.

Original går upp på fler danska biografer än svenska; nytänkande och kontroversiella filmer och regissörer utvecklas på andra sidan bron", skriver Tuva Novotny tillsammans med regissörerna Alexandert Brøndstedt och Antonio Tublén i ett debattinlägg på Filmnyheterna, Filminstitutets egen sajt.

De ifrågasätter även varför Svenska filminstitutet nämner Original som exempel på svensk films framgångar i utlandet, när filmen inte har beviljats stöd från SFI på utvecklingsstadiet.

"Nu undrar man om en återöppning av The Pirate Bay kommer vara den enda möjligheten för att visa svensk film för svensk publik?", avslutas debattinlägget.

I fjol skrev regissören Jan Troell en liknande debattartikel apropå sin hyllade film Maria Larssons eviga ögonblick.

TT Spektra har förgäves sökt Filminstitutets vd Cissi Elwin för en kommentar.

Skrivet av: