Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk dokumentär skapar kris i Italien

Nöje | 29/08/2009 10:34

"Detta är ytterligare ett bevis för hur utrymmet för det fria ordet minskar i Italien."

Den svenske dokumentärfilmaren Erik Gandinis "Videocracy" censureras i Italien - en vecka innan premiären.

Trailern till filmen kombinerar en leende Berlusconi med lättklädda kvinnor och statistik som visar att Italien rankas lågt när det handlar om pressfrihetsligan (73:e plats).

Både den statsägda RAI och Berlusconis mäktiga Mediaset vägrar att visa den.

RAI menar att filmen skadar Berlusconis rykte eftersom att den anspelar på den senaste tidens sexskandaler runt premiärministern. Men Erik Gandini avfärdar det med att filmen var färdig långt innan skandalerna hamnade på löpsedlarna.

–Tyvärr är jag van vid censur när jag filmat i länder som Iran och Kuba, men jag trodde aldrig att det skulle vara så illa i Italien, säger Gandini till DN.

Och nu rasar även oppositionspolitiker i Italien:

–Detta är ytterligare ett bevis för hur utrymmet för det fria ordet minskar i Italien, menar oppositionsledaren Dario Franceschini vars parti PD har svarat med att lägga ut trailern på sin hemsida.

"Videocracy" handlar om ett Italien som förpassats till tevens förföriska makt. Den tar sitt avstamp i Berlusconis 30-åriga ”kulturrevolution” och visar hur politik och lättklädda damer i teve numera går hand i hand.

Skrivet av: