Saviano tackar Sverige för stödet

Massivt intresse för den dödshotade författaren.


I Carl Larsson-rummet på Grand Hotel trängs en skara på runt 60 journalister, fotografer och bloggare. Alla är här för att träffa Roberto Saviano, författaren av Gomorra och vår tids mest jagade kulturpersonlighet. På vägen in möts vi av bistra blickar från säkerhetsvakter som står i bjärt kontrast till de italienska livvakterna i välskurna kostymer. En halvtimma efter utsatt tid kommer huvudpersonen in i salen. Hela rummet som suttit i tystnad reser sig och riktar objektiven mot författaren. Blixtrarna smattrar likt ett kulregn. Den 29-årige Saviano ser inte helt bekväm ut med situationen.

Regissören Matteo Garrones filmtolkning av boken Gomorra erövrar just nu filmvärlden. Ändå är det Saviano som tvingas leva med fem livvakter och är tvungen att meddela dem i två dagar i förväg för att kunna göra vardagliga saker som att gå på restaurang. Regissören Garrone har sluppit hoten från camorran.

–I filmen används inte de riktiga namnen på brottslingarna, som jag gör i min bok. Och camorran inser att den ansvariga bakom allt det här är jag: jag kommer från platsen, och den här dominoeffekten startade med mig. Från början var det inte ens tänkt att filmen skulle spelas in i Scampia, där berättelsen utspelar sig. Men folket i kvarteren där ville så gärna vara med i filmen, damerna gick till frisören för att fixa sina frillor, så till slut tyckte camorran det var lika bra att låta dem filma där, säger Roberto Saviano.

Författaren får frågan om det inte är maffiaromantik som till stor del ligger bakom kulturvärldens massiva intresse för honom. Han håller delvis med.

– Här i Skandinavien verkar teveserien Sopranos vara väldigt stor. När jag var i Helsingfors blev jag till och med av misstag presenterad som "Roberto Soprano", säger Saviano med ett snett leende.

Roberto Saviano uttrycker också sin stora tacksamhet för stödet han fått från Sverige, från svenska riksdagsmän och från Svenska Akademien. Nyligen gick flera kända Nobelpristagare ut till stöd för honom i ett upprop som sedan fick hundratusentals namnteckningar. Ett stöd som han menar har bidragit till att även det officiella Italien öppet har visat sitt stöd för honom.

– Jag är lyckligt lottad att jag har en stor publik i Italien som skyddar mig. Jag har fått mycket stöd via sociala forum som Facebook och Myspace och det tror jag institutioner och myndigheter har känt av. Det har säkert bidragit till att de öppet gått ut och stött mig. Något som betydde mycket för mig var när Italiens president Giorgio Napolitano uttalade sitt stöd för mig. Inte bara för att han är president, utan ännu mer för att han är en man från Neapel.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

1 timme sedan

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

1 timme sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

3 timmar sedan
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

idag 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.