Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: Spelar ingen roll att han är med i Big Brother

Rodneys nazihälsning kan få ett rättsligt efterspel.
1 av 4

Rodneys nazihälsning kan få ett rättsligt efterspel.

MAJA SUSLIN / SCANPIX

Efter nazihälsningen hamnade Rodney i bråk med Annie.
2 av 4

Efter nazihälsningen hamnade Rodney i bråk med Annie.

MAJA SUSLIN / SCANPIX

3 av 4

MAJA SUSLIN / SCANPIX

TV4 kritiseras nu av Ungdom mot rasism som säger att tevekanalen måste ta sitt ansvar.
4 av 4

TV4 kritiseras nu av Ungdom mot rasism som säger att tevekanalen måste ta sitt ansvar.

Nöje | 07/04/2011 21:38

Anton Landehag, ordförande för organisationen Ungdom mot rasism, tycker TV4 måste ta sitt ansvar efter Rodneys nazihälsning i Big Brother.

Anton Landehag är mycket kritisk mot TV11, som ägs av TV4, sedan Rodney da Silva gjort en Hitler-hälsning och skrikit "Mein führer" i Big brother-huset.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt att han gör så, säger Anton Landehag till Nyheter24.

TV4 driver sedan tretton år kampanjen Nollrasism. I ljuset av kampanjen borde tevekanalen ta sitt ansvar, menar Landehag.

– De driver en nollrasism-kampanj och sedan heilar någon i en av deras kanaler. TV4 måste ta sitt ansvar nu, säger han till Nyheter24.

Hur TV4 ska ta sitt ansvar vill Landehag inte säga men säger samtidigt att Rodneys nazihälsning kan komma att få rättsliga påföljder.

 

Inga problem att hämta Rodney

Om en polisanmälan kommer in mot Rodney kan det få katastrofala följder för Big Brother. Polisen säger i dag att de inte har några problem att gå in i huset och hämta honom.

– Det är upp till åklagaren att bestämma i slutändan, men misstänks en person för ett brott ska han delges misstanke och förhöras. Då spelar det ingen roll att man är med i Big brother, säger Agneta Kassman, stationsbefäl på polisen, till Nyheter24

Följderna till nazihälsningen beror på situationen, men eftersom det inträffat i ett offentligt sammanhang, på webb-tv, blir det värre.

– Att heila och göra nazistiska hälsningar är ett allvarligt brott, säger Kassman till Nyheter24.

Nolltolerans mot rasism

Trots att TV4 säger sig ha nolltolerans mot rasism vägrar man plocka ut Rodney da Silva ur huset utan nöjer sig med en varning.

– Om han gör om samma sak så plockar vi ut honom ur huset.

Är inte det rätt märkligt eftersom TV4 för kampanjen "Nollrasism"?

– Vi har nolltolerans, hade vi accepterat det beteendet hade vi inte varnat honom, säger Pelle Porseryd, exekutiv producent för Big Brother, till Nyheter24