Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ara Abrahamian tillbaka på mammans dödsplats

Ara Abrahamian.
1 av 5

Ara Abrahamian.

Bildbyrån

En besviken Ara efter att ha vunit OS-brons.
2 av 5

En besviken Ara efter att ha vunit OS-brons.

TOMAS ONEBORG/SCANPIX

Aras bronsmedalj hamnade på mattan.
3 av 5

Aras bronsmedalj hamnade på mattan.

JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

4 av 5

Fakimil

Ara berättar för Renée Nyberg om allt det svåra.
5 av 5

Ara berättar för Renée Nyberg om allt det svåra.

Faksimil

Nöje | 22/05/2011 10:53

Brottningsstjärnan Ara Abrahamian åker i kvällens "Det blir bättre" tillbaka till barndomens Armenien där han förlorade sin mamma i en jordbävning.

I kvällens avsnitt av "Det blir bättre" tar brottaren Ara Abrahamian med programledaren Renée Nyberg och tittarna tillbaka till barndomens Armenien och till platsen där han förlorade sin mamma i en jordbävning som trettonåring. Aras mammas kropp återfanns aldrig.

Ara talar med Renée om hur man kan bli starkare av de hemskaste erfarenheterna och samtidigt få kraft att kämpa vidare trots fruktansvärda förutsättningar.

 

Aras väg till OS 2008

Ara hade en bra barndom fram till katastrofen. Familjen hade bra jobb och livet var fint. Efter jordbävningen 1988 låg allt i ruiner och livet blev svårt utan elektricitet och landet låg i krig och total isolering.

Ara fortsatte ändå med brottningen. Men en dag under brottningsträningen kom militärpolisen och tvångsrekryterade alla artonåriga pojkar till sovjetiska armén och skickades ut i krig. Ara deserterade senare, och flydde till Sverige med 23 dollar på fickan. Han jobbade till en början på ett lager. I dag har Ara Abrahamian två VM-guld och ett OS-silver och flera SM-guld.

I OS 2008 i Peking förlorade Ara seminfinalen på grund av felaktigt domslut. Efter bronsmatchen slängde Ara bronsmedaljen och hotades med livstids avstängning. Han fick senare dock upprättelse.

–Det är idrott vi håller på med. Livet kan vara orättvist men i idrotten ska det finnas rättvisa. Jag hade varit bitter om jag inte hade agerat som jag gjorde. Då hade jag aldrig förlåtit mig själv.

– I livet är ingenting omöjligt, bara olika svårt, säger Ara i "Det blir bättre".