Ara Abrahamian.
1 av 4
Ara Abrahamian. - Foto: Bildbyrån
En besviken Ara efter att ha vunit OS-brons.
2 av 4
En besviken Ara efter att ha vunit OS-brons. - Foto: TOMAS ONEBORG/SCANPIX
Aras bronsmedalj hamnade på mattan.
3 av 4
Aras bronsmedalj hamnade på mattan. - Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
4 av 4
- Foto: Fakimil

Ara Abrahamian tillbaka på mammans dödsplats

Brottningsstjärnan Ara Abrahamian åker i kvällens "Det blir bättre" tillbaka till barndomens Armenien där han förlorade sin mamma i en jordbävning.


Det blir bättre

Femte avsnittet av Det blir bättre visas söndagen 22 maj 21.00 i TV3.

I samarbete med Rädda Barnen visar TV3 programserien "Det blir bättre" där ett antal välkända svenskar berättar sina djupt personliga historier och vittnar om att livet, hur svårt det än kan vara, faktiskt blir bättre.

I kvällens avsnitt av "Det blir bättre" tar brottaren Ara Abrahamian med programledaren Renée Nyberg och tittarna tillbaka till barndomens Armenien och till platsen där han förlorade sin mamma i en jordbävning som trettonåring. Aras mammas kropp återfanns aldrig.

Ara talar med Renée om hur man kan bli starkare av de hemskaste erfarenheterna och samtidigt få kraft att kämpa vidare trots fruktansvärda förutsättningar.

 

Aras väg till OS 2008

Ara hade en bra barndom fram till katastrofen. Familjen hade bra jobb och livet var fint. Efter jordbävningen 1988 låg allt i ruiner och livet blev svårt utan elektricitet och landet låg i krig och total isolering.

Ara fortsatte ändå med brottningen. Men en dag under brottningsträningen kom militärpolisen och tvångsrekryterade alla artonåriga pojkar till sovjetiska armén och skickades ut i krig. Ara deserterade senare, och flydde till Sverige med 23 dollar på fickan. Han jobbade till en början på ett lager. I dag har Ara Abrahamian två VM-guld och ett OS-silver och flera SM-guld.

I OS 2008 i Peking förlorade Ara seminfinalen på grund av felaktigt domslut. Efter bronsmatchen slängde Ara bronsmedaljen och hotades med livstids avstängning. Han fick senare dock upprättelse.

–Det är idrott vi håller på med. Livet kan vara orättvist men i idrotten ska det finnas rättvisa. Jag hade varit bitter om jag inte hade agerat som jag gjorde. Då hade jag aldrig förlåtit mig själv.

– I livet är ingenting omöjligt, bara olika svårt, säger Ara i "Det blir bättre".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!