Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svinalängorna kan få en Oscar

1 av 4

Charlotte Brunzell/ All Over Press

2 av 4

Charlotte Brunzell/All Over Press

3 av 4

Patrik Österberg/All Over Press Sweden

4 av 4

Jessica Gow / SCANPIX

Nöje | 07/09/2011 10:06

Pernilla Augusts kritikerrosade drama Svinalängorna är Sveriges Oscarsbidrag.

Pernilla Augusts dramafilm Svinalängorna är Sveriges Oscarsbidrag, det avslöjades under onsdagsmorgonen.
Under Guldbaggegalan tidigare i år tilldelades regissören Pernilla August en Guldbagge för bästa regi. Det gripande dramat Svinalängorna är baserat på Susanna Alakoskis Augustprisvinnande roman. Filmen utspelar sig både i nutid och i 70-talets Ystad, och handlar om en finsk familj med missbruksproblem och en kvinnas konfrontation med minnena från sin trassliga barndom.

I rollerna ses bland annat det äkta paret Noomi och Ola Rapace och även Tehilla Blad, Outi Mäenpää och Ville Virtanen.

– Rollen som Leena i Svinalängorna tog mig i besittning. Det är en emotionell process som jag inte kan stänga av hur som helst, berättar huvudrollsinnehavaren Noomi Rapace i en intervju med tidningen Vi.

Nu återstår det för Oscarsakademien att besluta om Pernilla August regidebut Svinalängorna blir en av de fem filmer som slutligen nomineras. Det bestäms den 24 januari 2012.
 – Jag har aldrig mött så mycket folk på gatorna som tackar för den här filmen, säger Pernilla August till Aftonbladet.

Svinalängorna hade premiär den 10 december 2010 och sågs av nästan 400 000 biobesökare i Sverige. Filmen har sålts till ett flertal länder, förutom här i Norden även till bland annat Italien, Schweiz, Tyskland, Australien, Nya Zeeland, Taiwan, Rumänien och Israel.

Filmen har tagit emot priser på flera prestigefyllda filmfestivaler världen över. Bland annat prisades den i sektionen Kritikerveckan på Venedigs filmfestival förra året, samt i Lübeck, Hamburg och Sâo Paulo. I Sveriges belönades filmen med tre Guldbaggar.

 

VIDEO: Se trailern till Svinalängorna