1 av 4
- Foto: All Over Press/Kamerareportage/Katarina Zatorska
Andreas Carlsson är en av jurymedlemmarna.
2 av 4
Andreas Carlsson är en av jurymedlemmarna. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Nu kommer du att få se mer av Marie Serneholt.
3 av 4
Nu kommer du att få se mer av Marie Serneholt. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
De är klara som jury.
4 av 4
De är klara som jury. - Foto: Scanpix/Anders Wiklund/CHRISTINE OLSSON/Pontus Lundahl

Nya "X Factor"-juryn enig: Blir inte nytt "Idol"

Marie Serneholt, Ison, Andreas Carlsson och Orup. Det är namnen som ska leda nya "X Factor". Tävlingen, som tar plats i stället för "Idol" i höst, ska ge plats för mer oliktänkande.


Så här går det till

1. Audition
X factor" kommer att leta förmågor över hela landet och ha öppna auditions i Stockholm, Göteborg och Malmö. Audition sker på arenor inför både publik och "X factor"-juryn. De som får ett ja från tre av de fyra jurymedlemmarna går vidare till nästa steg.

2. Bootcamp
De som går vidare från auditionturnén hamnar på bootcamp. Artisterna får coachning och sätts på prov i både sång och dans för att sedan bli utvalda av jurymedlemmarna till nästa steg. På bootcamp delas artisterna in i fyra kategorier: killar, tjejer, över 30 och grupper. Varje jurymedlem är sedan ansvarig för en kategori.

3. Judges houses
Nu börjar det bli allvar och varje jurymedlem tar hem artisterna i sin kategori till en utvald plats för att ge dem intensiv coachning inför deras sista audition. Denna sista uppsjungningen sker inför enbart en jurymedlem och en gästexpert och här avgörs vilka som tar en plats bland de tolv finalisterna.

4. Livesändning
Det är nu tävlingen börjar på allvar. Varje vecka tävlar artisterna om tittarnas röster i en livesänd konsert för att få stanna kvar. Av de tolv finalisterna är det slutligen bara en vinnare kvar som tar hem det åtråvärda priset.

Efter lördagens sjätteplacering för Marie Serneholt i Melodifestivalen höll hon ändå humöret uppe. Nu går hon från den stora scenen till att sitta med i juryn i TV4:s storsatsning "X Factor". Och hon är inte ensam om att sprida stjärnglans till det nya programmet. Även Andreas Carlsson, från "Idol", artist- och låtskrivarveteranen Orup, och Ison, känd från Ison & Fille, kommer att sitta med i juryn.

– Det känns som en stor ära att få vara en del av det. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt och kommer från olika bakgrunder, berättade Marie under dagens presskonferens.

"Ger fler chansen"

Fördelen med "X Factor" till skillnad från andra, liknande talangjakter menar Marie är tydlig.

- Vi ger fler en chans att kunna söka, du kan vara allt från fjorton till femtio år, och du kan vara en duo eller en grupp. Det har inte funnit någon talangjakt som, låt säga, Dead by April hade kunnat söka till, förklarar Marie för Nyheter24 och fortsätter:

– En grupp i sin genre kan söka sig till det här programmet och köra sin egen grej rakt igenom. De behöver kunna hantera massa olika genrer, utan vi vill ju uppmuntra artisterna inom det de är bra på. Vill man köra countrymusik så ska man göra det.

Även Orup är nöjd med sitt val att tacka ja till utmaningen.

- I just det här formatet, då vi juryn som coacher blir ansvariga för de här grupperna och artisterna, så kändes det som om jag faktiskt skulle kunna göra nytta, förklarar han.

Flera stora namn

"X Factor" är en talangshow från 2004, skapad av det syrliga juryesset Simon Cowell, där alla åldrar är välkomna och man även kan tävla som grupp. Programmet har blivit en stor succé i Storbritannien och har bland annat tagit fram bandet Jedward, och soloartisterna Shane Ward och Leona Lewis.

/
/
/
/
TV4
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

1 timme sedan
Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

2 timmar sedan
Victoria Silvstedt är den svenska modellen och sedemera börsproffset som trollbundit svenskarna sedan sitt genombrott i början an 1990-talet. Än idag är det många ute i stugorna som är nyfikna på Victoria – här har Nyheter24 sammanställt de vanligaste frågorna svenskarna googlar om Victoria – hennes längd, ålder, ex-man, pojkvän, barn och mycket mer.

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

2 timmar sedan
Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

2 timmar sedan
Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

3 timmar sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.