Mobbning har aldrig varit lättare

KRÖNIKA. Nyheter24:s Miranda Karlsson funderar på hur viktigt det är med kommentarsfält och vad som skulle hända om de togs bort.


Mer om Miranda

Miranda Karlsson 24 år, skriver "Allt om Teve" på Nyheter24.

Hon är frilansjournalist och jobbar också som webbredaktör på Equipage.

Kommentarsfälten har idag blivit lika viktiga som själva "nyheten". Det har lixom blivit någon slags demokratisk rätt att kunna rasa och hata på internet.

Jag kan tycka att det är något märkligt. För det tillför ju faktiskt ingenting. Jag känner mig inte direkt klokare efter att ha läst vad folk tycker och inte tycker. Jag fascineras av folks engagemang och brinnande raseri just på internet och frågar mig vad som skulle hända om kommentarsfunktionen togs bort. Hur hårt skulle människor vara beredd att kämpa för den?

Samtidigt kan kommentarsfält ge en bra bild om vad som slår, och vad folk tycker är intressant. Det är livsfarligt att avsluta ett inlägg med uppmaningar som "vad tycker ni?" Det måste faktiskt vara bloggarnas största mardröm - inga kommentarer.

Poppulärt att hänga ut på nätet

Ja det är väl ingen nyhet direkt att folk gärna slänger ut sig vad som helst på internet, som de aldrig i livet ens skulle våg viska högt. Och nu blir det intressant. Ingen kan ställas till svars för det som skrivs. Att mobba någon har aldrig varit lättare. Varenda unge har ju en Smartphone och sitter ute på Facebook, Instagram, Twitter och gud vet vad. 

En liten elak statusuppdatering här och en liten aggro hashtagg på Twitter där. Eller varför inte fota något roligt och lägga ut på Instagram. Någons myntinkast blir en perfekt bild att sprida och skratta åt. Och visst sprids det. Som en löpeld. På några sekunder kan någon utses som en nationell underhållningskälla.

I kväll går det en film på kanal nio som handlar just om detta. "Girl Fight" heter den och är baserad på en verklig händelse. Kortfattat kan jag säga att den handlar om en tjej vars "kompisar" spöar skiten ur henne samtidigt som de filmar och sedan lägger ut filmen på Youtube. Filmen är dessutom relativt ny, från 2011 och helt klart sevärd.

Vad kan man göra då? Jag vet inte. Att förbjuda och stänga ner sajter är enligt mig helt meningslöst. Finns det en finns det fler (med uppenbara undantag från otillåten pornografi och andra hemskheter). Men kanske skulle saker och ting inte vara så hett om det inte gick att kommentera. "Eller vad tycker ni?"

TV3
/
TV
/
TV6
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

1 timme sedan

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

2 timmar sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvists ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan...Se bilderna här på Nyheter24.