Malcolm ber om ursäkt för t-shirten.
1 av 7
Malcolm ber om ursäkt för t-shirten. - Foto: Stella Pictures/Faksimil Instagram
Malcolm vill poängtera att han inte uppmanar till våld: I'm a lover not a fighter.
2 av 7
Malcolm vill poängtera att han inte uppmanar till våld: I'm a lover not a fighter. - Foto: PELLE T NILSSON / PELLE T NILSSON
Malcolm säger att han är antirasist och att valet av t-shirt var symboliskt.
3 av 7
Malcolm säger att han är antirasist och att valet av t-shirt var symboliskt. - Foto: Stella Pictures/ Robert Eklund
Malcolm tillsammans med rapparen Sebbe Stakset från Kartellen med den omtalade t-shirten.
4 av 7
Malcolm tillsammans med rapparen Sebbe Stakset från Kartellen med den omtalade t-shirten. - Foto: Instagram/http://web.stagram.com/n/sebbestakset/
T-shirten med Jimmie Åkesson har tidigare blivit anmäld, men JK beslutade att tröjan med trycket inte är ett tryckfrihetsbrott.
5 av 7
T-shirten med Jimmie Åkesson har tidigare blivit anmäld, men JK beslutade att tröjan med trycket inte är ett tryckfrihetsbrott. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Malcolm berättar för Nyheter24 att han inte kommer att sätta sig i en liknande situation igen.
6 av 7
Malcolm berättar för Nyheter24 att han inte kommer att sätta sig i en liknande situation igen. - Foto: Robert Eklund/Stella Pictures
— Jag förstår ännu mer nu att jag är en förebild. Jag måste tänka lite, säger han.
7 av 7
— Jag förstår ännu mer nu att jag är en förebild. Jag måste tänka lite, säger han. - Foto: PELLE T NILSSON / PELLE T NILSSON

Malcolm ångrar blodiga Åkesson-tröjan: "Dumt och osmakligt"

Malcolm talar ut om varför han poserade på bild i t-shirt med en misshandlad Jimmie Åkesson: "Det var symboliskt", säger han till Nyheter24.


Detta har hänt

Tidigare i år rappade Sebastian "Sebbe" Stakset, känd från gruppen Kartellen, "nästa sverigedemokrat jag kommer se, han slår jag sönder", i musikvideon till låten "Tystas ner". Han var iklädd en tröja där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blöder kraftigt och spottar blod.
Lagom till fredagens avsnitt visade Malcolm B också upp sig i den provocerande och omdebatterade tröjan på en bild publicerad på Instagram. 

Som Nyheter24 rapporterat har tröjan tidigare anmälts och personerna bakom anmälan krävde då att den ska försvinna och de ansvariga ska ställas till svars. I början av september kom dock beskedet från Justitiekanslern, JK, att det inte är tryckfrihetsbrott att ha en t-shirt med ett tryck där sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir slagen i ansiktet. Därmed beslutade JK att inte inleda en förundersökning trots anmälan.

Under fredagsmorgonen kunde Nyheter24rapportera om att "X Factor"-deltagaren Malcolm Brandin, 21, postat en bild på Instagram på vilken han poserade med en t-shirt därSverigedemokraternas partiledare JimmieÅkesson blöderkraftigt och spottar blod.

Men nu ångrar Malcolm att han satte på sig t-shirten och vill be fansen om ursäkt.

—Tack för att du frågar mig. Jag ber omursäkt om någon tog illa upp på det sättet, om någon blev rädd eller så. Det handlar absolut inte om att uppmana till våld, säger Malcolm till Nyheter24efter fredagens livesändning av programmet och fortsätter: 

— Jag ångrar mig på det sättet att jag hade kunnat hantera det på annat sätt. Däremot är min åsikt om Sverigedemokraterna densamma. Jag gillar inte deras politik över huvud taget. Men våld löser ingenting. Det var dumt och osmakligt.

Påbilden står Sebastian"Sebbe" Stakset,känd från gruppen Kartellen, med armen om Malcolm medan de bådapekar finger åt kameran. Båda rapparna bär tröjan med trycket påvilket Åkesson blir misshandlad.

"Det var symboliskt - jag är antirasist"

—Bilden togs i somras, när vi spelade in videon till "Tystasner" mot rasism. Av impuls så la jag upp bilden igår. Men sen togjag ner den inom några timmar igen. Jag kände bara att det var enonödig grej när jag tänkte efter. Man gör såna tabbar ibland.

Malcolm förklarar även varför han från första början valde att ta på sig t-shirten.

— Det varbara symboliskt för mig. Att jag är antirarist. Visserligen kundeman ha valt en annan t-shirt. Men jag fick den så jag satte på migden. Jag tänkte inte så långt i själva handlingen.

"Kommer inte göra om det"

Rapparen berättar att han nu blivit tillsagd av pressansvariga för "X Factor",men han har inte fått något speciell varning från TV4.

— De harsagt att jag får stå för min åsikt, men att de inte kan stå fören sån sak, vilket jag förstår självklart. Däremot kan jag sägafrån min egen sida att jag inte kommer göra om det.

Malcolm, som snabbt blivit en av de mestpopulära bland de tävlande i "X Factor", har nu insettsin makt att påverka unga:

— Det här blev som entap on the shoulder, nu förstår jag ännu mer än förut att jag ären förebild och då måste man föregå med gott exempel.

Sådu vill inte slå Jimmie Åkesson blodig som på t-shirten?
—Absolut inte. Jag känner inte honom. Jag vill inte slå någon. I'ma lover, not a fighter.

Pelle Porseryd, exekutiv producent för "X Factor", säger till Nyheter24 att de pratat med Malcolm om t-shirten.

— Vi har sagt till honom att det ärolämpligt att ha på sig en sådan typ av tröja, oavsett vem denföreställer. Men exakt vad vi har sagt vill jag inte gå in på,det är mellan oss. Men vi har pratat om det och hanterat ärendet.

Vad tycker du om Malcolms agerande?
— Det vill jag integå in på, men det är olämpligt att ha på sig sådana tröjor iTV4:s teveprogram.

Vad händer om han skulle lägga upp en liknandebild?
— Det är svårt att svara på hypotetiska frågor, menden dagen den sorgen. Det finns oändligt många hypotetiska frågor.Jag hoppas att det inte upprepas, men gör det det får vi ta det då, säger Pelle Porseryd.

"Inte så viktigt för mig"

Malcolms mentor Ison Glasgow vill inte prata om händelsen alls och tycker inte att han själv har något ansvar för att prata med Malcolm.

— Jag har inga kommentarer över huvud taget, det som sker på "X Factor"-scenen bryr jag mig om, men det här med t-shirten bryr jag mig inte om. Det som händer utanför programmet har jag inte att göra med. Det påverkar inte det vi gör på scen och försöker levererar här, säger han till Nyheter24. 

Men han är ju ändå en förebild för många unga och du är hans mentor, borde du inte prata med honom om det?
— Han är vuxen, väljer han att gå ut med det meddelandet får han stå för det. Tyvärr är det inte så viktigt för mig. Jag vill fokusera på hans artisteri.

/
/
/
/
/
/
TV4
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

Rikard Wolffs artistliv blir konsertmonolog

1 timme sedan
En ny föreställning hyllar Rikard Wolffs kulturgärning. "La vie en Wolff" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 8 maj, i regi av Olof Hanson. Den tar avstamp i Wolffs egen prosa och hans musikaliska verk.

Marcus & Martinus spelar på Liseberg

2 timmar sedan
Popduon Marcus & Martinus gör i sommar en spelning på Liseberg, den 30 maj. Det blir deras första uppträdande där sedan 2016.

Dogge stoppas från ny spelning

2 timmar sedan
Ännu en festival ställer in Dogge Doggelitos medverkan, efter att han berättat om en sexupplevelse på Youtubekanalen Reallokal. Nu är det den familjevänliga Klossfestivalen på Fyrishov som avbokar artisten, skriver UNT.

Här är Beyoncés väg till countryn

idag 05:58
På fredag släpps "Cowboy Carter" – Beyoncés första renodlade countryskiva. Här är hennes väg till musikgenren vars utövare först ville stöta bort henne.

Lyxvilla från SVT:s “Husdrömmar” till salu – se bilderna inifrån

igår 23:32
Ausra och Patrik Drivstedts lyxvilla från SVT:s ”Husdrömmar” ligger just nu ute tillförsäljning på Hemnet. Se bilderna inifrån lyxvillan på Värmdö här.