Viasats filmexpert Hans Wiklund.
1 av 2
Viasats filmexpert Hans Wiklund. - Foto: Viasat
Noomi Rapace och Rachel McAdams i "Passion" som klarar testet.
2 av 2
Noomi Rapace och Rachel McAdams i "Passion" som klarar testet. - Foto: Planet Photos / PLANET PHOTOS

Hans Wiklund: Kvinnor som talar med varandra – om annat än män

Viasats filmexpert Hans Wiklund om den jämställda filmen. "Nog borde man kunna skaka fram kvinnliga karaktärer med namn som talar med varandra – i de flesta filmer?" skriver Wiklund.


Mer om Hans

Hans Wiklund är Viasat Films filmexpert. 

Hans filmtips kan du hitta här på Viasat och hans podcast om film kan du lyssna på här.  

Internationella kvinnodagen är en sådan dag som egentligen borde vara lika meningslös som Valentines Day. Men så är detinte – ännu. En av många perifa, men viktiga, saker som hänt i jämställdhetens namn det senaste åretär den så kallade A-märkningen. Och Viasat Film är med på ett hörn bredvid biografer som Bio Rio iStockholm, Röda kvarn i Helsingborg och Spegeln i Malmö.

"Django Unchained" och "Looper" är exempel på två riktigt bra filmer på Viasat Film just nu. Två coola,snygga och välspelade drama-action-titlar någonstans mellan storbudget- och independent-film. 

Oscarvinnarna klarar inte testet

Vadhar de mer gemensamt? Ingen av dem klarar det så kallade Bechdel-testet – eller A-märkning som vinu kallar det här i Sverige. Men det behöver skaparna knappast känna sig ensamma över för det görinte heller flertalet av de Oscarnominerade filmerna denna vecka. Varken "The Wolf of Wall Street", "Captain Philips", "HER" eller "Gravity" är A-märkta – och stora vinnaren "12 Years a Slave" är tveksam.

För att en film ska bli A-märkt ska följande kriterier uppfyllas.

1 – har filmen fler än en kvinnlig karaktär (med namn)?
2 – om så – talar de med varandra?
3 – och om de talar med varandra, talar de om annat än män?

Vilka historier väljer vi att berätta?

Förvånansvärt få filmer klarar testet! Vilket egentligen är helt otroligt. Det kanske inte är konstigt omdetta handlar om filmer som "Reservoir Dogs"? Eller basebollfilmer. Eller fängelsefilmer som "Nyckelntill Frihet"? Men nog borde man kunna skaka fram kvinnliga karaktärer med namn som talar medvarandra – i de flesta filmer?

Som ni märker har A-märkningen inget med vare sig genre eller kvalitet att göra, nej nej. Testetutförs med syftet att belysa mannens framträdande och kvinnas mer subtila roll inom film.

Vilka historier väljer vi egentligen att berätta?

På Viasat Film, där jag bland annat recenserar film, Bechdel-testar vi alla bio-titlar. Och nu till 8 mars,Internationella kvinnodagen, kör vi en helkväll med fem A-märkta titlar i olika genrer. Det blir brittisksorg och feelgood i "Song for Marion"; familjekomedi i "Peace, Love & Misunderstanding"; 50-talsdrama i "Far from Heaven"; en pumpad Demi Moore i "G.I. Jane" och avslutningsvis DePalmas Noomi Rapace-thriller "Passion".

Demi Moore i "G.I Jane"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

3 timmar sedan
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

idag 14:52
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

idag 14:42
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.