Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hans Wiklund: Kvinnor som talar med varandra – om annat än män

Viasats filmexpert Hans Wiklund.
1 av 2

Viasats filmexpert Hans Wiklund.

Viasat

Noomi Rapace och Rachel McAdams i "Passion" som klarar testet.
2 av 2

Noomi Rapace och Rachel McAdams i "Passion" som klarar testet.

Planet Photos / PLANET PHOTOS

Nöje | 07/03/2014 12:17

Viasats filmexpert Hans Wiklund om den jämställda filmen. "Nog borde man kunna skaka fram kvinnliga karaktärer med namn som talar med varandra – i de flesta filmer?" skriver Wiklund.

Internationella kvinnodagen är en sådan dag som egentligen borde vara lika meningslös som Valentines Day. Men så är detinte – ännu. En av många perifa, men viktiga, saker som hänt i jämställdhetens namn det senaste åretär den så kallade A-märkningen. Och Viasat Film är med på ett hörn bredvid biografer som Bio Rio iStockholm, Röda kvarn i Helsingborg och Spegeln i Malmö.

"Django Unchained" och "Looper" är exempel på två riktigt bra filmer på Viasat Film just nu. Två coola,snygga och välspelade drama-action-titlar någonstans mellan storbudget- och independent-film. 

Oscarvinnarna klarar inte testet

Vadhar de mer gemensamt? Ingen av dem klarar det så kallade Bechdel-testet – eller A-märkning som vinu kallar det här i Sverige. Men det behöver skaparna knappast känna sig ensamma över för det görinte heller flertalet av de Oscarnominerade filmerna denna vecka. Varken "The Wolf of Wall Street", "Captain Philips", "HER" eller "Gravity" är A-märkta – och stora vinnaren "12 Years a Slave" är tveksam.

För att en film ska bli A-märkt ska följande kriterier uppfyllas.

1 – har filmen fler än en kvinnlig karaktär (med namn)?
2 – om så – talar de med varandra?
3 – och om de talar med varandra, talar de om annat än män?

Vilka historier väljer vi att berätta?

Förvånansvärt få filmer klarar testet! Vilket egentligen är helt otroligt. Det kanske inte är konstigt omdetta handlar om filmer som "Reservoir Dogs"? Eller basebollfilmer. Eller fängelsefilmer som "Nyckelntill Frihet"? Men nog borde man kunna skaka fram kvinnliga karaktärer med namn som talar medvarandra – i de flesta filmer?

Som ni märker har A-märkningen inget med vare sig genre eller kvalitet att göra, nej nej. Testetutförs med syftet att belysa mannens framträdande och kvinnas mer subtila roll inom film.

Vilka historier väljer vi egentligen att berätta?

På Viasat Film, där jag bland annat recenserar film, Bechdel-testar vi alla bio-titlar. Och nu till 8 mars,Internationella kvinnodagen, kör vi en helkväll med fem A-märkta titlar i olika genrer. Det blir brittisksorg och feelgood i "Song for Marion"; familjekomedi i "Peace, Love & Misunderstanding"; 50-talsdrama i "Far from Heaven"; en pumpad Demi Moore i "G.I. Jane" och avslutningsvis DePalmas Noomi Rapace-thriller "Passion".

Demi Moore i "G.I Jane"