Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Två Oscarsbelönade stjärnor drabbas av Aids i nya Dallas Buyers Club

Nöje | 07/03/2014 17:15

Dallas Buyers Club fyller ytterligare ett hål i historien om hur sjukdomen Aids började sprida död och rädsla i den homosexuella, och här även den homofobiska, världen i mitten av 1980-talet. Ron Woodroof är cowboyen som kämpar för att, om så måste ske, dö med stövlarna på och göra en insats för sina medsjuka på vägen.

1981 observerades de första fallen av vad som skulle komma att kallas Aids i USA. De drabbade var framförallt homosexuella män och injicerande narkomaner. 
Fyra år efter detta smittas Ron Woodroof (Matthew McConaughey), en homofobisk cowboy och narkoman i 35-årsåldern, av sjukdomen och får veta att han endast har en månad kvar att leva.

”Ingenting kan döda Ron Woodroof på 30 dagar!”

Dallas Buyers Club inleds, strax innan sjukdomsbeskedet, med att Woodroof hänger på rodeon, ligger med kvinnor, dricker sprit och skämtar med sina vänner om den homosexuelle skådespelaren Rock Hudson som just har gått bort i sjukdomen. Men efter en tid av tilltagande dålig hälsa får Woodroof veta att han själv lider av Aids. 

”Ingenting kan döda Ron Woodroof på 30 dagar!” deklarerar han för sjukhuspersonalen och börjar själv att söka information om sjukdomen och bromsmedicinen AZT, som håller på att testas på en utvald grupp av drabbade. Han lyckas få en lokalvårdare på sjukhuset att smuggla ut medicinen till honom och dagarna går. 

Jared Leto i sminkade ögon och ljusrosa morgonrock

Efter en överdosering av AZT läggs han in på sjukhuset och träffar den transsexuelle Rayon (Jared Leto) som ingår i testgruppen. Till en början försöker han avvisa Rayons feminina omsorger och de medlidsamma målade ögonen som sticker upp ur hens ljusrosa morgonrock. Vek av sina krämpor sänker han dock slutligen garden något. Men ingen kan hålla en cowboy kvar på något sjukhus, han tar helt enkelt sin hatt och går. 

På den 30:e dagen efter sin dödsdom åker Woodroof till Mexiko, där en läkare skriver ut en hel baklucka full med bromsmediciner, som inte är godkända av det amerikanska läkemedelsverket. Tillsammans med Rayon startar han sedan upp Dallas Buyers Club där HIV- och Aidsdrabbade, mot en medlemsavgift, får tillgång till alla mediciner de behöver.

"Gick ner ett ansenligt antal kilon"

Både Leto och McConaughey belönades i veckan för sina insatser med varsin Oscar. För att kunna passera som döende gick båda ner ett ansenligt antal kilon, men det är förstås bara en liten del av de bedrifter de genomfört. Regissören Jean-Marc Vallée har gett dem båda chansen att göra rolltolkningar som ligger långt ifrån deras tidigare gestaltningar och fått de båda att ge sitt hittills yttersta. 

Givetvis är det också tacksamma roller som skapats åt dem. Det är svårt att inte beröras av en människas kamp för ett liv hen innerst inne vet att hen, med Woodroofs egna ord, aldrig kommer att få leva.

Jennifer Garner står för kärlekshistorien

Woodroofs historia så som den berättas i filmen kan dock förses med några små invändningar. Som i de flesta amerikanska berättelser har man utrustat denna med en liten kärlekshistoria, som varken känns särskilt relevant eller intressant och inte heller stämmer överens med någon verklig händelse. Föremålet för Woodroofs intresse i filmen, Dr Saks, spelas dock med någorlunda trovärdighet av Jennifer Garner.

Sedan Philadelphia, med Tom Hanks i huvudrollen, hade premiär 1993 och blev den första storfilmen som behandlade ämnet HIV och Aids, har en rad filmer på temat producerats. I Sverige fick vi för två år sedan teveserien "Torka aldrig tårar utan handskar". Men det tycks fortfarande finnas hål att fylla i förståelsen kring och bearbetningen av vad det var som hände, när sjukdomen började sprida skräck runt om i världen i mitten av 1980-talet. Dallas Buyers Club fyller ytterligare ett av dessa hål.

Skriven av: Filmtipsets medlem Grace.

Se trailern här: