"Svensk film lider av cancer"

Den danske regissören Simon Staho går till hårt angrepp mot svensk film.


Simon Staho ligger bakom filmsuccér som Himlen Hjärta, Dag och Natt och Bang Bang Orangutang. I en öppenhjärtig intervju talar han ut om vad han tycker om svensk film.

– Svensk film mår tyvärr inte bra, och det vet alla. Branschen lider av en cancer som kallas rädsla och som sprider sig överallt. De är rädda för att filmerna inte ska bli blockbusterhittar. Rädda för att inte tjäna tillräckligt mycket pengar. Rädda för att väcka motstridiga känslor. Det skapar filmer som inte lever upp till skådespelarnas kvalitet, vilket är oerhört sorgligt, säger Simon Staho enligt Dagens Nyheter.

Främst är det de som har en avgörande position, de som tar besluten som är rädda för självständigt starka och skapande regissörer.

– De vill ha en lydig tjänare, en prostituerad. Den svenska regissören ska göra filmen precis som han eller hon blir tillsagd. Annars blir regissören straffad. Och då bli resultatet därefter.

De goda exemplen är få men finns trots allt där. Bland annat är Jesper Ganslandt med "Farväl Falkenberg", Ruben Östlunds "De ofrivilliga" och Thomas Alfredssons succéskräckis "Låt den rätte komma in, underbart orädda.

En svidande kritik alltså. Men också en kritik som delas av många inte minst den ovan nämnde regissören Thomas Alfredsson. Något som Nyheter24 skrivit om tidigare.

– Just nu nu är både film och teve så hårt hållet och så snålt tilltaget. Branschen är på defensiven, folk går inte på bio utan stjäl hellre på internet, biografer läggs ner. Branschen svarar med att agera konservativt och det är ingen rolig miljö att vara i, sade Tomas Alfredson till Mitt i Kungsholmen.

Simon Staho å sin sida tror att det behövs en stor förändring. En revolution. Något som han tror att dagens svenska ungdomar kommer att gå i bräschen för.

– En revolution är nödvändig. De unga accepterar inte det som den svenska filmbranschen producerar. De får del av levande, starka, viktiga bilder på nätet, på Youtube. Då kan du inte skedmata dem med ljummen skräp på bio, avslutar Simon Staho till Dagens Nyheter.

Låt den rätte komma in, ljuset i svensk film:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.