Bergström får barn i nya Änglagård

- 16/04/2009, 08:53 -

Inspelningen av tredje filmen börjar i vinter.

I vinter börjar Colin Nutley inspelningen av den tredje filmen om Änglagård.

– Det finns en anledning till att det dröjt 15 år mellan film nummer 2 och 3, säger han.

Den anledningen är att Helena Bergströms rollfigur Fanny i film nummer 3 ska ha en dotter som är 15 år gammal.

– Vi var tvungna att vänta tills Helena var så gammal att det skulle verka realistiskt att hon hade en tonårsdotter. Den tiden har kommit nu, säger Colin Nutley, till TT Spektra.

Regissören säger att han alltid har velat göra en trilogi om Änglagård. De två första filmerna blev veritabla publiksuccéer. Den första filmen från 1992 sågs av 1,1 miljoner svenskar på bio. Den andra, Änglagård - andra sommaren, två år senare sågs av nästan 1 miljon.

Han vill ännu inte gå in exakt på handlingen i film nummer tre, men säger att den börjar lite grann som den första filmen.

– Vi inleder med Ruths begravning, och till begravningen kommer en ung flicka, som visar sig vara Fannys dotter.

Ruth spelades av Viveka Seldahl, som avlidit sedan Änglagård - andra sommaren hade premiär. Nutley säger, att rollen som "byns bitch" nu kommer att övertas av Maria Lundqvist, som nu alltså gör debut i Änglagård-sammanhang.

– Jag har börjat tala med alla - Helena, Rikard Wolff, Sven Wolter, Jakob Eklund och de andra, säger Nutley.

Inspelningen kommer att äga rum där de två tidigare filmerna spelades in, i Ulricehamnstrakten. Att inspelningen börjar först i vinter beror på att Helena Bergström i höst gör musikalen "Hairspray" i Stockholm.

Nutley vill inte att filmen ska heta "Änglagård 3", även om han är medveten om att det är så den kommer att bli omtalad. Han letar efter en titel i stil med tvåans "Andra sommaren".

– Det görs alldeles för många nummer två, tre, fyra och fem som bara vill utnyttja att de tidigare filmerna varit kommersiella succéer. Det här är för mig inte en sådan film. Det här är avslutningen på en berättelse som alltid varit tänkt i tre delar, säger Colin Nutley till TT Spektra.

Skrivet av: