RECENSION: Nausicaä från Vindarnas dal

- 17/04/2009, 16:53 -

Hayao Miyazaki gamla mästerverk är sannerligen i en klass för sig.

Nausicaä från Vindarnas dal utkom för första gången 1984 och regisserades av Hayao Miyazaki, en av Japans främsta mästare inom animerad film. Miyazaki står bland annat bakom Spirited away, som blev en stor succé i Sverige och som även vann en Oscar för bästa animerade film.

I Nausicaä från Vindarnas dal förekommer flera teman som är typiska för hans filmer. Miyazaki använder sig ofta av starka, självständiga flickor som huvudpersoner och genom filmen får vi följa prinsessan Nausicaä och hennes kamp mot civilisationens destruktiva drivkrafter. Historien kretsar kring en värld som nästan gått under och där stora områden förgåtts av Förfallets hav, vilket är en blandning mellan träsk och giftskogar där ilskna monsterinsekter vakar.

Som vanligt i Miyazakis verk dras tittaren genast in i en fantasifull värld, fylld av mystiska ting och övernaturliga varelser. Och visst är filmen ett mästerverk i sann bemärkelse. Dock vänder den sig kanske inte till de yngre tittarna, eftersom flera skrämmande scener förekommer. Men kanske är det just detta som är charmen med regissörens filmer. Samtidigt som vi får följa prinsessan på hennes barnsliga upptåg finns där ständigt en underliggande påminnelse om smärtan med att växa upp.

Nyheter24 ger filmen fyra plus av fem möjliga.

Se klipp från filmen nedan:

Skrivet av: