- Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppgifter: Mördarna sköt minst tio skott mot Einár – jagades från ett cykelförråd

Nya uppgifter till Expressen rapporterar om att Einár blev beskjuten med minst tio skott från två olika pistoler. De andra artisterna som var med ignorerades av mördarna.


Det är enligt Expressens uppgifter som brottsplatsundersökningen och utredningen kring mordet på Nils "Einár" Grönberg nu visar att rapparen tillsammans med två andra artister sprungit från ett cykelförråd minuterna som Grönberg sköts till döds. 

De två vännerna som var med Einár är båda kopplade i olika grad till kriminella nätverk i Järva. En av männen ingår enligt polisen i ”Dödspatrullens” kärna och den andre har tidigare haft band till ”Husbys hyenor”. De är båda tidigare dömda för grova brott.

Det var under torsdagen som dådet ägde rum. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT
Einár jagades in på en innergård. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Men enligt uppgifterna ignorerades de andra två av mördarna. 

Efter att Einár och de andra två rapparna kommit ut från förrådet möttes de av två beväpnade män vilket gjorde att alla satte fart åt olika håll. 

Mördarna ägnade ingen uppmärksamhet åt de andra två utan sprang efter Einár i cirka 20 meter samtidigt som de sköt efter honom. Grönberg lyckades ta sig in på en innergård där mördarna slutligen hann ikapp honom vid en port där han avrättades med skott mot bröst och ansikte. 

"Rent kontraktsmord"

Expressens nya uppgifter om händelseförloppet kring hur mordet gick till ger bilden av att mördarnas tydliga mål var att döda Einár. Samtidigt drar poliser med insyn i utredningar i gängmiljöer slutsatsen att det handlar om ett beställningsmord.

– Det är ett rent kontraktsmord. Tillvägagångssättet är som det vi sett tidigare i andra mord i gängmiljön, unga killar är utförare som får en struntsumma för besväret. Vad de får är att de har mördat en person som Einár. De hoppar upp många steg i hierarkin. Men det är solkart att det finns en beställare högre upp, förmodligen något av nätverken, säger en av poliserna till Expressen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

En man i 30-årsåldern har tagits på Arlanda med en väska full med pengar. Polisen utreder händelsen som penningtvättsbrott.

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.