Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Filip och Fredrik i nytt hemligt projekt

- 20/09/2012, 09:00 -
Breaking news
1 av 2

Efter jul påbörjar Filip och Fredrik ett nytt projekt. Då har de haft ett hektiskt år bakom sig med flera stora utmaningar.

Leif R Jansson / SCANPIX

Kristallen
2 av 2

Duon var programledare för årets Kristallengala. Lyckligtvis presterade de bättre än vad fotografen gjorde under den här kvällen.

Leif R Jansson / SCANPIX

För Nyheter24 berättar Fredrik Wikingsson om det nya projektet efter "Breaking News", podcasten som gjort succé och om en påtänd Marilyn Manson.

Hur mycket orkar ni egentligen jobba? Det känns som att ni har väldigt mycket på gång hela tiden.

 Dethär är nog den mest intensiva perioden gällande jobb vi har haft i våra liveftersom vi har haft både Kristallen och gjort extra podcasts. Men nubörjar man få den här känslan att ”jaha nu är det snart slut”för det är ju bara två veckor kvar av ”Breaking News”. Det harvarit ganska hysteriskt, men man vill heller inte att livet helt skastanna av hemma så jag försöker ändå hämta på dagis pådagarna och lämna varje morgon. Det där i kombination blir ju attdet blir ganska så hektiskt. Men jag brukar sova till elva pålördagsmorgnarna, då tar jag igen mig.

Blir du inte rastlös efter nu när duhar haft så mycket att göra?
— Jo men då hittar man påannat. Vi ska spela in ”Vem kan slå Filip och Fredrik” efter dethär och det är ju mycket, mycket enklare för oss och då kan manbörja fasa in nästa projekt. Vi ska göra ett projekt direkt efterjul och då får man börja planera för det.

Projektet för Kanal5 är ännu intebestämt och är något som Filip och Fredrik nu ska spåna på.

Har ni ganska så fria spelregler då?
— Nja men vi är väl ganska så, vitar inte det där för givet på något sätt. Historiskt sett harvi alltid kommit med massor av förslag till dem, vi är inte de somsäger det här är det enda vi kan göra och kräver det, utanvi kommer med lite olika spår och så går vi till dem och snackaroch så säger de ”det här låter kul”. Summan blir ju att vitar fram det ganska mycket själva. Vilket är helt sjukt egentligenoch det känns bara som en tidsfråga innan det kommer någon ny chefoch säger ”app app app nu ska ni göra som vi vill” och det vore jutråkigt för det här är ju ett privilegium.

Det känns lite som att det ni gör, det blir alltid lyckat?
— Det tycker jag inte själv. Det är juKanal5 och vi har fortfarande inga bra tittarsiffror, det är ju ingensådan här miljonsuccé.

"Han var hög som ett hus och det var train wreck-teve"

Men det känns som att folk snackar omdet, det blir väldigt viralt?
— 
Lyxen är när man får göra någothelt själv och bestämma, då är chansen rätt mycket större attdet blir egensinnigt och då finns det något att prata om. Det ärsvårt att prata om det skulle vara ett format från Tysklandeller något som andra redan har gjort. Men jag tror även att folkkan prata om våra program och säga ”helvete vad dåligt det därblev”. Jag tror det är roligare när våra program blir dåliga,för det är roligare att prata om det än om andra dåliga program.Det kan bli riktigt pannkaka med oss, säger Fredrik och fortsätter:

— Vi intervjuade MarilynManson en gång live i New York och han var hög som ett hus och det varriktigt så här "train wreck"-teve och då tror jag folk mår bra avatt det verkligen blir katastrofteve.

Hur ofta klipper ni bort saker ur podcasten för att ni tycker att det är för hårt, inte för dåligtalltså?

— Jag tror aldrig det har hänt,ibland klipper Sigge, som klipper hela podcasten, bort när han känneratt det där känns bara tråkigt eller kanske någon gång när hantycker att det är sökt provokation. Och då har han ju ofta rätt.

Men provocerar ni medvetet?

— Nej nej. Men han kanske uppfattardet som det bara. Jag tror aldrig att vi gör det men det kanskekänns så, och då är det inte så kul. Vi har aldrig någonsinsett det här som en humoristisk produkt egentligen, vi vill baraprata om sådant vi tycker är intressant. I bästa fall blir detockså lite kul och någonting man kan garva åt. Vi vill att det skakännas intressant mer än vad det ska kännas lustigt liksom.

Är det svårt att välja vad ni skaprata om i "Breaking News" och vad ni ska prata om i podcasten, så attdet inte krockar?
— Ja lite, på ett sätt kan det vara det mensamtidigt, vissa ämnen som Dag Hammarskjöld-grejen (i torsdagens podcast reds anm.)skulle vi aldrig kunna prata om i "Breaking News" för det blir förgammalt på något sätt. Vi kan prata mycket mer om historiskagrejer och mer allmänbildade saker. I "Breaking News" måste tempotändå vara lite högre, det måste vara lite så där dagsaktuellt, saker som finns i rummet nu. Lyxen med podcasten är att man kansnacka om Raoul Wallenberg och så där, det går inte i teve.

Ni verkar få en del respons påpodcasten, får ni kritik för att folk inte vet vad ni pratar om?

— Vi får snarare väldigt många somhör av sig och säger att de blir lite allmänbildade av det. Endel människor som har podcast de vill ju inte prata om sådant somfolk inte redan känner till. Vi tycker att det är kul att prata omsådant som folk inte känner till och på så vis undervisa ellervara lite allmänbildade. Då vet plötsligt folk lite mer om DagHammarskjiöld. Jag får mejl från folk som går i högstadiet somsäger att de lär sig mer av vår podcast än vad de gör i skolan.Det säger ju inte jag är sant men det är därför jag tycker det ärkul att inte bara prata om Marie Serneholt och Måns Zelmerlöw.