Malcolm Brandin syns just nu i TV4:s största underhållningsprogram. Här med rapparen Sebbe Stakset klädda i tröjor med ett tryck som visar en misshandlad Jimmy Åkesson.
1 av 6
Malcolm Brandin syns just nu i TV4:s största underhållningsprogram. Här med rapparen Sebbe Stakset klädda i tröjor med ett tryck som visar en misshandlad Jimmy Åkesson. - Foto: Instagram/http://web.stagram.com/n/sebbestakset//Stella Pictures
Här står Malcolm tillsammans med Sebbe Stakset, rapparna bär likadana tröjor och pekar finger åt kameran.
2 av 6
Här står Malcolm tillsammans med Sebbe Stakset, rapparna bär likadana tröjor och pekar finger åt kameran. - Foto: Instagram/http://web.stagram.com/n/sebbestakset/
Malcolm som nu även syns i den uppmärksammade tröjan är aktuell i TV4:s talangprogram X Factor.
3 av 6
Malcolm som nu även syns i den uppmärksammade tröjan är aktuell i TV4:s talangprogram X Factor. - Foto: Stella Pictures/ Robert Eklund
T-shirten med Åkesson har tidigare blivit anmäld men JK beslutade att tröjan med trycket inte är ett tryckfrihetsbrott.
4 av 6
T-shirten med Åkesson har tidigare blivit anmäld men JK beslutade att tröjan med trycket inte är ett tryckfrihetsbrott. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Malcolm rappar även i låten "Tystas ner" och det var i videon till den låten som Sebbe Stakset först bar den omdebatterade tröjan.
5 av 6
Malcolm rappar även i låten "Tystas ner" och det var i videon till den låten som Sebbe Stakset först bar den omdebatterade tröjan. - Foto: Robert Eklund/Stella Pictures
Malcolm är en av de rappare som handleds av artisten Ison i TV4:s program X Factor.
6 av 6
Malcolm är en av de rappare som handleds av artisten Ison i TV4:s program X Factor. - Foto: Robert Eklund/Stella Pictures

Här bär X Factor-stjärnan t-shirt med blodig Åkesson

Lagom till fredagens avsnitt av X Factor poserar tittarfavoriten Malcolm B med tröjan där SD-ledaren Jimmie Åkesson slås blodig. Något som bryter mot TV4:s värderingar.


JK:s bedömning

" (...) Ett ingripande från Justitekanslerns sida med anledning av innehållet i en tryckt skrift kan bara ske om ett tryckfrihetsbrott har begåtts. (...) Det finns inte anledning att anta att något tryckfrihetsbrott har begåtts genom bilden på tröjan. Förundersökning ska därför inte inledas i ärendet."

Tidigare i år rappade Sebastian "Sebbe" Stakset, känd från gruppen Kartellen, "nästa sverigedemokrat jag kommer se, han slår jag sönder", i musikvideon till låten "Tystas ner". Han var iklädd en tröja där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blöder kraftigt och spottar blod.

I videon hörs och syns även den svenska X Factor-aktuelle Malcolm Brandin. Lagom till fredagens avsnitt visar Malcolm B också upp sig i den provocerande och omdebatterade tröjan på en bild publicerad på Instagram. 

– Vi ska ta upp det här med Malcolm. Vi tycker inte att det är lämpligt och det är inte förenligt med TV4:s värderingar, säger Erik Sidung, pressansvarig för X Factor, till Nyheter24.

"Uppmaning att döda eller svårt misshandla en partiledare"

På bilden står Stakset med armen om Malcolm medan de båda pekar finger åt kameran. Båda rapparna bär tröjan med trycket på vilket Åkesson blir misshandlad. Sverigedemokraterna tycker att tröjan är exempel på något "mycket osmakligt".

– Den aktuella tröjan, menar jag, är en uppmaning till att döda eller svårt misshandla en partiledare i Sveriges riksdag. Att vi sverigedemokrater anser att våldsförhärligande budskap är ett mycket osmakligt inslag i samhället i allmänhet och i den politiska debatten i synnerhet tror jag är ett välkänt faktum, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund till Nyheter24 och fortsätter:

– Våld eller hot hör helt enkelt inte hemma i ett demokratiskt samhälle, som ju bygger på dialog och respekt människor emellan.

SD hoppas nu att TV4 ska göra vad som krävs för att visa att de inte står bakom något våld eller hot om våld.

Malcolm Brandin har under hösten synts i TV4:s storsatsning X Factor, ett talangprogram i vilket Brandin blir coachad av den etablerade rapparen Ison Glasgow. I kväll uppträder han under en livesänd fredagsfinal.

Inget brott 

Som Nyheter24 rapporterat har tröjan tidigare anmälts och personerna bakom anmälan krävde då att den ska försvinna och de ansvariga ska ställas till svars. I början av september kom dock beskedet från Justitiekanslern, JK, att det inte är tryckfrihetsbrott att ha en t-shirt med ett tryck där sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir slagen i ansiktet. Därmed beslutade JK att inte inleda en förundersökning trots anmälan.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

1 timme sedan
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

idag 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

idag 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

idag 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

idag 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.