I år är det tillsammans med Danny som du kan se henne i rutan under musikfesten. Men det har inte varit smärtfritt.
1 av 5
I år är det tillsammans med Danny som du kan se henne i rutan under musikfesten. Men det har inte varit smärtfritt. - Foto: FameFlynet Sweden / Robert Eklund
Gina berättar om sina tankar efter den massiva kritik hon tvingades ta emot efter att ha tipsat om en bok av en känd antisemit i sin blogg.
2 av 5
Gina berättar om sina tankar efter den massiva kritik hon tvingades ta emot efter att ha tipsat om en bok av en känd antisemit i sin blogg. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Hon ledde Melodifestivalen i fjol.
3 av 5
Hon ledde Melodifestivalen i fjol. - Foto: Andreas L Eriksson / Andreas L Eriksson
Även Danny berättar i intervjun om hur han tänkte efter "svarting"-skandalen.
4 av 5
Även Danny berättar i intervjun om hur han tänkte efter "svarting"-skandalen. - Foto: Stella Pictures
– Jag blev sårad för att jag blev utpekad som rasist med tanke på mina föräldrar, som blivit förtryckta på grund av sitt ursprung, säger han bland annat.
5 av 5
– Jag blev sårad för att jag blev utpekad som rasist med tanke på mina föräldrar, som blivit förtryckta på grund av sitt ursprung, säger han bland annat. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Danny: "Hemma säger vi guling, röding, svarting”

Gina Dirawi och Danny Saucedo leder årets "Melodifestival" i SVT, men inte helt utan motstånd. Nu kommenterar duon sina grodor. Så här lyder förklaringen.


Mer om duon

Tillsammans leder Gina och Danny årets "Melodifestival". Danny har flera gånger medverkat som artist i musiktävlingen och Gina ledde festen i fjol. 

Gina har ursprung från Palestina och Danny har en mamma från Bolivia och en pappa från Polen.

"Melodifestival"-aktuella programledaren Danny Saucedo, 26, svarar nu på kritiken han fick efter att ha sagt "svarting" i ett videoklipp.

– Jag sa så, men direkt efteråt i filmen tillägger jag ”Usch, det där lät inte bra, jag menar de med bättre fysik helt enkelt”. Hemma hos mig säger vi ”guling, röding, svarting” för att vi själva är svartskallar. Jag blev extremt ledsen och sårad för att jag blev utpekad som rasist med tanke på mina föräldrar, som blivit förtryckta på grund av sitt ursprung. Jag skulle aldrig utsätta någon annan för det, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

I samma intervju talar även Gina Dirawi, 21, ut efter kritikstormen mot henne. Det började redan för två år sedan efter att hon skrivit "Israel tar efter Hitler" i sin blogg. När hon sedan i november förra året tipsade, i ett blogginlägg döpt till "Lite kvällsläsning", om boken "Är världen upp och ner?" av den kände antisemiten Lasse Wilhelmson tilltog stormen. 

– Han är en mycket radikal antisemit. Och det här är inget man kan plocka upp i bokhandeln utan man måste söka sig till det, sa Jonathan Leman på stiftelsen Expo till Nyheter24 då.

"Jag bröt ihop"

På sociala medier riktade man även kritik mot SVT och krävde åtgärder som att slopa den unga profilen som programledare för kommande "Melodifestivalen". 

– Jag bröt ihop och tänkte att folk kommer att tro att jag har en hemlig agenda. Mellanösterkonflikten är jättesvår och det är så mycket känslor att det inte går att diskutera. Jag är till och med rädd att säga att jag har goda vänner både i Israel och i Palestina. Om jag hade en palestinsk pojke och judisk pojke framför mig, skulle jag då se skillnad på dem? Absolut inte. När folk säger att jag hatar judar så tänker jag att Sarah Dawn Finer är judinna och hon är som min syster, säger Gina till SvD och fortsätter:

– Under Melodifestivalens final satt min palestinska familj och hennes judiska familj på läktaren och kramade om varandra. Jag kommer från en familj där religionen och ursprunget inte spelar någon roll, bara du har goda värderingar och ifrågasätter, säger hon i samma intervju.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

1 timme sedan

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

igår 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.