Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har Håkan Hellström snott succéhiten?

Vad säger du - är det likt eller inte?
1 av 4

Vad säger du - är det likt eller inte?

Stella Pictures

Håkan Hellström släpper snart nytt album. Nyligen kom första singeln.
2 av 4

Håkan Hellström släpper snart nytt album. Nyligen kom första singeln.

Robert Eklund / Stella Pictures

Johnossi tycker inte att det är några problem att låtarna liknar varandra. - Jag visste om det, säger en av bandmedlemmarna.
3 av 4

Johnossi tycker inte att det är några problem att låtarna liknar varandra. - Jag visste om det, säger en av bandmedlemmarna.

Claudio Bresciani/SCANPIX

Håkan Hellström under Allsång på Skansen 2011.
4 av 4

Håkan Hellström under Allsång på Skansen 2011.

Andreas L Eriksson / STELLA PICTURES

Nöje | 02/04/2013 13:45

Håkan Hellströms nya hitsingel "Det kommer aldrig va över för mig" toppar just nu de svenska listorna - men är den lånad av Johnossi? – Han har aldrig stuckit under stolen med att han lånar friskt och hejvilt, säger bandets John Engelbert.

Varje gång Sveriges radio P3 spelar Håkan Hellströms nya hitsingel "Det kommer aldrig va över för mig" får radiostationen minst ett mejl om att det skulle vara ett plagiat av succéduon Johnossis låt "Dead End".

Men bandmedlemmen John Engelbert från Johnossi verkar ta saken med ro.

– Jag visste att det var så här redan innan. Håkan sa till mig för längesedan när vi släppte "Dead end" hur mycket han gillade låten, berättade Engelbert för P3:s Tina Mehrafzoon på måndagen och fortsatte:

– Jag vill inte vara taskig mot Håkan, han har ju verkligen gjort en egen låt. Han har aldrig stuckit under stolen med att han lånar friskt och hejvilt. Det är mycket Björn Olssons, som skriver med Håkan, sätt att jobba på. Det berättade de redan 2010 för mig, att de blivit inspirerade av "Dead end" och gjort en egen låt.

Tvärtom tycker Engelbert att man inte borde sätta lås på sin egen musik.

– Det är så osexigt att claima något så övernaturligt som musik är. Det är klart om någon skulle sno något...men Håkan har gjort en egen låt. Och ackordföljden...då skulle jag lika gärna kunnat sno den från Bryan Adams "Heaven". Även fast jag ärligt kan säga att jag absolut inte snott från någon när jag skrev. Jag personligen har aldrig gjort så att jag tar ut ackordföljden och sedan skriver eget, men jag tycker absolut inte att det är fel. 

Anklagats för låtstöld tidigare

2002 mötte Hellström anklagelser gällande att låten "När jag ser framåt" skulle vara ett plagiat av Andrew Lloyd Webbers "Pie Jesu". För Aftonbladets räkning analyserade Per-Erik Brolinson, docent i musikvetenskap vid Stockholms universitet de två låtarna och konstaterade:

– Det är samma grundtempo, rytmiska rörelser, andhämtning och frasering i dem.

Vad tycker du? Är låtarna lika - lyssna här:Även supersuccén "Kom igen Lena" har tidigare sagts ha likheter med Cornelis Vreeswijks "Visa till Veronica". Inte minst för fraserna "Vad skulle vi annars göra" och "Det struntar jag i för du har så mjuka läppar".

Lyssna här: