Det var den här bilden, vilken flera medier publicerat, som Schulman reagerade på.
1 av 4
Det var den här bilden, vilken flera medier publicerat, som Schulman reagerade på. - Foto: Stella Pictires/Faksimil Aftonbladet7Bilden är ett montage
Många tycker att bilden ser ut att vara hämtad från ett tevespel.
2 av 4
Många tycker att bilden ser ut att vara hämtad från ett tevespel. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Alex tillsammans med sin fru Amanda.
3 av 4
Alex tillsammans med sin fru Amanda. - Foto: Yessica Thor / Stella Pictures
Här ser du Alex Schulmans i Skvalan. Han är både författare och bloggare.
4 av 4
Här ser du Alex Schulmans i Skvalan. Han är både författare och bloggare. - Foto: FameFlynet Sweden

Följarna osams efter att Schulman kritiserat våldsam bild från Ukraina via Instagram

Alex Schulman publicerade en bild från våldsamma demonstrationer i Ukraina och ifrågasatte fotografens redigering. Något som möttes av delade meningar i kommentarsfältet.


Vad gäller juridiskt?

– I 99% av fallen när en bild tas idag så bearbetas bilden på ett eller annat sätt i efterhand. Det finns många program och appar som lägger på filter, ändrar färgmättnad, ljus etcetera.Så det bör inte vara så kontroversiellt. Det är när det börjar gå till definitionen av bilden det blir ett problem. Om man exempelvis skulle klistra in en ny person på bilden eller lägga på blod, med andra ord förändra verkligheten, säger förbundsjuristen Thomas Riesler på Svenska fotografers förbund till Nyheter24 och fortsätter:

– Men att ta bort en blemma eller förstärka färger på en befintlig bild är juridiskt sätt inte ett problem (under förutsättning att man har upphovsmannens tillstånd förstås!). Det som kan bli problem är trovärdigheten och det är detta bilder i media handlar om mer än annat.

300 ukrainska aktivister har skadats och minst fem har dödats i sammandrabbningarna i Kiev uppger sjukvårdskällor för nyhetsbyrån AFP. Rapporteringen från våldsamma massprotester mot Ukrainas regering har de senaste dagarna fått ta plats i nyhetsrapporteringen världen över. 

Inte minst har bilder varit en stor del av rapporteringen från protesterna som fick ny styrka under söndagen efter att en ny lag som inskränker mötesfriheten i landet införts.

"Den här bilden är rätt overklig"

Men det är specifikt en bild som författaren och bloggaren Alex Schulman, 37, fastnat för. En bild som bland andra Aftonbladet publicerade på sin hemsida under onsdagen.

Det var i radioprogrammet "Äntligen Morgon" på Mix Megapol som Schulman på torsdagsmorgonen berättade om sina tankar kring bilden. 

Även på Instagram publicerade Schulman bilden med texten: "Pressfotografen nere i Ukraina verkar vara en instagrammare. Den här bilden är rätt overklig efter allt fix. Vad kör han? Hefe, lo-fi och sen en Nashville på det? Eller är en äkta? Pågår ett fantasy-krig i Ukraina?".

Delade åsikter i kommentarsfältet

Följarna och fansen verkar inte vara det minsta eniga i kommentarsfältet.

"Medan frihetskämparna dör på gatorna sitter vi på Instagram och drygar oss och skrattar över fel filter. Fräscht", lyder en kommentar.

"...Att vara kritisk mot bildjournalistik är lika viktigt som att vara kritisk mot skriven journalistik och när en fotograf förvränger bilder på det där sättet anser jag det varken pressetiskt försvarbart eller hedersvärt", skriver en annan användare.

"Ser ut som de är taget från ett dataspel", konstaterar en tredje. 


"Det är ett Hollywoodfilter"

Nyheter24 ringde upp fotografen och konstnären Bingo Rimér för att analysera bilden. Utöver flera års erfarenhet av fotografi har Rimér varit ledare för en kurs i hur man använder bildredigeringsprogrammet Photoshop.

– Den är retuscherad som en filmposter. Någon har ju dragit i kontrasterna. Det är gjort i Photoshop eller Lightroom, säger han om bilden som Schulman publicerat.

Han menar att sådana ändringar ger bilden en mer dramatisk känsla i sammanhanget. 

– Men bilden blir ju allt mindre en spegling av verkligheten. Det är ju ovanligt att man korrigerar i nyhetsbilder, säger han vidare till Nyheter24.

Om något i efterhand skulle vara ditmålat i bilden menar han är svårt att bedöma. 

– Men det vore ju oetiskt. Visst om det hade varit från en film då hade det varit mer okej. Det här är ju liksom ett Hollywoodfilter. Ur ett fotojournalistiskt perspektiv är ju detta oetiskt. Om du skulle be om att få se originalbilden så kommer den se helt annorlunda ut. 

"Börjar likna ett inbördeskrig"

Nyheter24 har tidigare skrivit om sammandrabbningarna

Oppositionsledaren Vitalij Klitsjko, tidigare boxningsvärldsmästare, har varnat för att situationen börjat likna ett inbördeskrig. På söndagen försökte han gå emellan polis och demonstranter – utan framgång. 

En av de många grupper som är med och demonstrerar mot regeringen och president Viktor Janukovitj är det nazistiska partiet Svoboda.

Nyheter24 har sökt Alex Schulman och fotografen Andrey Stenin utan framgång. 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".