Svartenbrandt mord
Jackie Ferms pappa var en av landets farligaste brottslingar. - Foto: C more

Morden, dödsfallet och familjen – här är allt om Lars-Inge Svartenbrandt

Jackie Ferms pappa Lars-Inge Svartenbrandt benämndes länge som Sveriges farligaste man och spenderade över 40 år i fängelse.


Lars-Inge Anderssons brottskarriär består av flera hundra domar för bland annat mord, rån, kidnappningar och rymningar. En över 50 år lång kriminell bana som konstant utmanade det svenska rättsystemet med rymningar från Kumlabunkern och Säters mentalsjukhus. 

Han har varit misstänkt för mordet på Olof Palme, varit inblandad i flera polisskjutningar, Norrmalmstorgsdramat, sprängningar, Quick-härvan, kidnappningar och brutala rån. 

Lars Ferm var känd som Sveriges farligaste brottsling. Bildkälla: C more

Svartenbrandt har i folkmun blivit känd som Sveriges värsta rånare genom tiderna och en av landets tidigare farligaste män. 

På polishögskolan spreds rykten hos de nya om"den obotlige psykopaten" som alltid gick omkring med ett avsågat hagelgevär under sin jacka. 

Svartenbrandts kändaste brott

Lars-Inges uppväxt präglades av fosterhem, misshandel och sexuella övergrepp. Han var redan som liten våldsbenägen och trasslade tidigt in sig på den kriminella banan. 

Hösten 1979 var Lars-Inge på rymmen efter att ha lyckats ta sig ut från Hallanstalten. Under sin flykt fritog han en annan kriminell vars namn var Benny Lilja. De stal en bil som polisen hittade, tillsammans med en rad olika fynd i bagageluckan. Bland annat hittade dom olika läskiga masker, en jaktkniv och en k-pist. 

Inte lång därefter rånade Lilja och Svartenbrandt ett postkontor på Döbelnsgatan i Stockholm. Svartenbrandt berättar i dokumentären "Sveriges farligaste man" att han tidigare rånat en rad banker men aldrig stött på en polis. Men denna dag blev annorlunda. 

Lars-Inge valde själv namnet Svartenbrandt. Bildkälla: C more

En bit ifrån patrullerade nämligen en grupp poliser i en större polisbil. 

– Jag har aldrig under ett rån träffat på en polis. Och nu dyker det upp en hel buss. Jag tänkte att nu kommer jag dö, men jag kommer inte att ge upp, berättar han i dokumentären. 

Lars-Inge satte en rad skott i bilen varav tre poliser träffas. En skadades allvarligt. I efterhand har man kallat det hela mirakel då det var millimetrar som gjorde att kulorna missade polisernas organ och endast gick genom muskelvävnad. 

Brottslingarna flydde sedan via tunnelbana. 

"En form av Stockholmssyndrom"

De går in i Adolfs Fredriks kyrka i centrala Stockholm för att få tag på kläder och träffar då på en kvinnlig kyrkovaktmästare som erbjuder sig att ta med brottslingarna hem till sig där hon bord tillsammans med en flickkör. 

Väl där lagar Svartenbrandt varma mackor till hela gänget och det hela beskrevs som en form av Stockholmsyndrom. 

Rånarna flydde vidare och begav sig till Göteborg där de tillslut togs fast av polisen, som hade hittat en adress i Svartenbrandts dåvarande flickväns ficka. Han blir placerad på Kumla med lagens då hårdaste straff. 

Lars-Inge tillsammans med dottern Jackie. Bildkälla: discovery+

På Kumla försökte han och en cellkamrat vid ett tillfälle hugga ned två anställda med slipade tandborstar. Vid ett annat tillfälle ska han även ha försökt att gnaga av sin hand.

Efter en rad olika uppror, våld mot anställda och självmordsförsök så flyttas Lars Inge till Säters mentalsjukhus. Därifrån lyckades han rymma. 

30 år framöver kantades sedan av rån, våldsdåd, människorov, missbruk och vapenbrott. Han åkte in på anstalter som han flera gånger lyckades rymma från. 

Svartenbrandts familj 

Lars-Inge fick flera barn. Ett av dem, Jacqueline Ferm är idag en framstående tv-profil och entreprenör som bland annat vann Paradise Hotel 2009. Hon har även släppt självbiografin "Rövardotter".

Jackie har öppet berättat om misshandeln Lars-Inge utsatte familjen för år 2001. Han misshandlade hennes mamma Susanne brutalt. Jackie försökte under tillfället skydda mamman genom att lägga sig ovanpå henne vilket resulterade i att han misshandlade henne också. Hon lyckades slutligen kontakta polisen som snabbt ryckte ut. 

Jackie tillsammans med sin mamma Susanne. Bildkälla: C more

Mamman spenderade flera veckor på sjukhuset med allvarliga skador. 

Jackie är nu högaktuell i programmet Behandlingen där sex stycken olika kändisar rån hjälp med sina missbruksproblem och destruktiva beteenden. I programmet berättar Jackie om relationen till pappan och hur den påverkat henne idag. 

Ett av hans barn, Jackies bror Jack omkom tragiskt i en bilolycka endast 14 år gammal. 

Efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff släpptes Lars-Inge år 2014 och åkte då för att träffa sin dotter Jackie som då släppt biografin "Rövardotter" som bland annat handlar om hennes uppväxt. 

Jacke pratade med sin mamma dagen efter att polisen fått hämta hennes far. Bildkälla: C more

Lars-Inge skulle bo hos Jackie och hennes sambo men riktigt så blev det inte. Det hela slutade att han hotade Jackie och hennes sambo samt betedde sig våldsamt till den gräns att de fick ringa polisen. 

Vem var det Svartenbrandt dödade?

I dokumentären om Svartenbrandt får man se honom erkänna under en intervju att han dagen innan rånet på Döbelsgatan i Stockholm, varit involverad i ett dubbelmord på två män. 

Lars knivhögg en man svårt i en lägenhet men det var hans kumpan som sedan satt det dödande skottet i mannen. Detta gjorde att Lars dömdes till försök till mord. 

Lars var involverad i ett dubbelmord. Bildkälla: C more

Så dog Lars-Inge Svartenbrandt

Den 15 april 2016 hittades Lars-Inge Andersson död i en lägenhet i Kopparberg efter att ha brunnit inne. Dödsorsaken var självmord.

Är du intresserad av att se dokumentären om Svartenbrandt? Då hittar du den här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rejält vinstlyft för SEB

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.