Ulf Kristersson vill utvisa icke svenska medborgare som begår brott.
Ulf Kristersson vill utvisa icke svenska medborgare som begår brott. - Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ulf Kristersson: "Utvisa icke svenska medborgare som begår brott"

Under partiledardebatten på Expressen TV inleder Ulf Kristersson (M) med kriminaliteten i landet. Han vill se skärpta straff samt utvisa de som inte är svenska medborgare och som begår brott.


Det är Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, som valt kriminalitet som första ämne i debatten, där han menar att kursen måste läggas om - med dubbla straff och lås. 

– Vi har för svag lagstiftning i Sverige. Kriminaliteten hotar det land vi känner och det blir inte bättre, det blir värre och värre, säger Kristersson.

Han säger även att Socialdemokraterna inte kommer att lyckas med att "vända den här utvecklingen".

Ulf Kristersson: "Utvisa de som inte är svenska medborgare"

Expressen TV frågar om det är för sent att lösa problemet, varpå statsminister Magdalena Andersson (S) svarar:

– Nej tvärtom, men det bygger på att vi samverkar i hela samhället. Vi behöver skärpa straffen, anställa fler poliser och bygga ut häkten och kriminalvårdsplatser. Det har varit 232 skjutningar i år och det är 232 för många, säger Magdalena Andersson.

Men Ulf Kristersson vill se ännu hårdare bud:

– Att börja vända på stenar i elfte timmen tror jag inte imponerar. Utvisa de som inte är svenska medborgare och som begår brott, säger han.

Jimmie Åkesson: "Bort med saft och bullar"

Jimmie Åkesson (SD) håller med Ulf Kristersson:

– Väljarna kan inte låta Magdalena Andersson komma undan. Hon har haft åtta år att göra något åt detta, men det har bara blivit sämre. Tuffa tag och låsa in människor måste vara utgångspunkten, säger han i debatten.

Han menar att man måste börja straffa folk på riktigt och "hålla farliga människor borta från gator och torg".

– Måste bort med saft och bullar. Det behövs nytt fokus på kriminalpolitiken, återupprättelse istället för återanpassning, säger Jimmie Åkesson.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

1 timme sedan
Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

1 timme sedan
Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.