Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ingen kvotering - direktörerna pustar ut

Nyheter | 02/09/2009 09:45

Stor majoritet av börsbolagen struntar i Maud Olofssons jämställdhetsfrågor. Men det blir ingen kvotering i styrelserna.

Samtidigt som många valberedningar i börsbolagen påbörjar sitt rekryteringsarbete i höst är näringsminister Maud Olofsson (c) tydlig med att regeringen inte har för avsikt att införa kvotering.

Bland Stockholmsbörsens 150 största bolag saknar 18 kvinnorepresentation i sina styrelser. Under 2008 var det tolv, och året innan det saknade 15 bolag kvinnor i styrelserna.

–Jag tycker att aktieägarna bör fundera över hur dessa bolag sköts och ställa frågan. Jag föreställer mig att många av de här företagen ändå har både män och kvinnor som köper deras produkter och tjänster, säger Maud Olofsson till Svenska Dagbladet.

Hon har tillsammans med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) i mars skickat ett brev till 342 valberedningar för att få svar på frågor om hur valberedningarna gjort för att uppnå jämnare könsfördelning i styrelserna.

Olofsson förväntade sig att ha fått svaren i augusti, men efter månadens utgång har endast 77 valberedningar svarat.

– Jag tycker att det är underligt och jag vet inte hur man ska tolka detta. Utan vi får analysera vad de har svarat, säger hon men medger att det ändå är en tydlig signal om att få har tänkt sig förklara hur de ser på den här frågan, säger Olofsson till Svenska Dagbladet.

–Jag tror att de är ovana vid att vi ställer de här frågorna. Det som är viktigt för mig är att lägga tillbaka ansvaret hos dem. Det är inte politikernas ansvar att de har dålig könsfördelning. Det är i första hand de egna bolagen och aktieägarnas ansvar, säger hon.

Skrivet av: