- Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Nu hoppar 73 riksdagsledamöter av

Var femte riksdagsledamot lämnar riksdagen.


Oavsett hur valet slutar kommer det bli stora förändringar i riksdagen. Var femte riksdagsledamot - totalt 73 stycken - hoppar av efter valet.

Flest avhoppare finns inom socialdemokratin där hela 32 ledmöter bestämt sig för att sluta efter mandatperioden. Minst är manfallet i miljöpartiet. Bara en miljöpartistisk riksdagsledamot har beslutat att inte kandidera till nästa mandatperiod.

Antalet avhopp är historiskt sett ganska högt men ändå lägre än förra valets rekordavhopp. Då slutade hela 94 ledamöter självmant, skriver Riksdag & Departement.

Bland avhopparna finns ett antal kända namn, som socialdemokraternas Berit Andnor och Bosse Ringholm, kristdemokraternas Inger Davidson, folkpartiets Karin Pilsäter och Cecilia Wigström samt vänsterpartiets Kalle Larsson.

– Valet att hoppa av nu är medvetet. Jag tycker inte att politik på heltid ska vara ett yrke. Men jag kommer att fortsätta att vara politiskt aktiv och tänker kandidera till partistyrelsen, säger Kalle Larsson till Riksdag & Departement.

Senaste nytt

Sri Lanka betalar oljeskuld med te

Sjukhus missade att slå larm – patient dog

Akuten på ett sjukhus i Hälsingland utlöste inte traumalarm när en svårt skadad person kom in med ambulans. Patienten fick intensivvård, men avled dagen efter.

Många nya bilar har dåligt krockskydd

Många nya bilar ute i handeln når inte upp till fem stjärnor i Folksams sammanställning av bilmodellernas krockskydd. Trafiksäkerhetsforskaren Anders Ydenius säger att säkerhetsbristerna ökar risken för medicinsk invaliditet vid en olycka.

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

1 timme sedan
Den islamistiska extremistgruppen Hizbollah i Libanon avfyrade raketer mot Israel på onsdagen som svar på en israelisk flygräd då en kvinna och ett barn dödades.

Polisen i Åre rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E14 mellan Strand och Uppland.", skriver polisen på sin hemsida.

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

1 timme sedan
Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.