Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: Cannabis kan göra dig deprimerad

1 av 10

TT/TT/Faksimil

2 av 10

AP

3 av 10

Ap

4 av 10

Ap

5 av 10

Ap

6 av 10

Ap

7 av 10

Ap

8 av 10

Ap

9 av 10

Ap

10 av 10

Ap

Nyheter | 21/04/2016 09:05

Fram till nu har det varit omtvistat huruvida cannabisanvändning minskar hjärnans reglering av dopamin, men nu är det bekräftat att så är fallet.

Forskare vid Columbia University Medical Center har studerat hur omfattande användning av cannabis påverkar vår hjärna.

Det har tidigare varit känt att droger som kokain och heroin försämrar hjärnans möjligheter att utsöndra dopamin, men det har varit omtvistat huruvida även cannabis kan gör detta.

Dopamin är en del av hjärnans belöningssystem och utsöndring av detta gör helt enkelt att vi mår bättre när vi gör något som kroppen vill belöna oss för. Det kan till exempel vara att lyckas med något svårt, att träna, att äta god mat eller att lära oss något nytt.

Men nu är det alltså bekräftat att även cannabis påverkar belöningssystemet negativt, vilket i sin tur kan leda till nedstämdhet och depression.

Studien omfattade elva vuxna personer i åldrarna mellan 21 och 40. Dessa hade ett beroendebeteende, använde cannabis varje dag, hade i genomsnitt börjat använda drogen när de var 16 år, och hade i snitt varit beroende de senaste sju åren.

En kontrollgrupp på tolv personer användes för att kontrollera resultaten bland cannabisanvändarna. Vill du läsa mer exakt hur studien gick till finns det en ingående förklaring här.

Jämfört med kontrollgruppen hade cannabisanvändarna påtagligt mycket lägre utsöndring av dopamin, vilket försvårar för gruppen att till exempel uppleva glädje eller lära sig nya saker.

Enligt forskaren Dr. Abi-Dargham bör i synnerhet unga personer undvika att använda cannabis.

Vill du legalisera cannabis?