1 av 10
- Foto: TT/TT/Faksimil
2 av 10
- Foto: AP
3 av 10
- Foto: Ap
4 av 10
- Foto: Ap
5 av 10
- Foto: Ap
6 av 10
- Foto: Ap
7 av 10
- Foto: Ap
8 av 10
- Foto: Ap
9 av 10
- Foto: Ap
10 av 10
- Foto: Ap

Ny forskning: Cannabis kan göra dig deprimerad

Fram till nu har det varit omtvistat huruvida cannabisanvändning minskar hjärnans reglering av dopamin, men nu är det bekräftat att så är fallet.


Forskare vid Columbia University Medical Center har studerat hur omfattande användning av cannabis påverkar vår hjärna.

Det har tidigare varit känt att droger som kokain och heroin försämrar hjärnans möjligheter att utsöndra dopamin, men det har varit omtvistat huruvida även cannabis kan gör detta.

Dopamin är en del av hjärnans belöningssystem och utsöndring av detta gör helt enkelt att vi mår bättre när vi gör något som kroppen vill belöna oss för. Det kan till exempel vara att lyckas med något svårt, att träna, att äta god mat eller att lära oss något nytt.

Men nu är det alltså bekräftat att även cannabis påverkar belöningssystemet negativt, vilket i sin tur kan leda till nedstämdhet och depression.

Studien omfattade elva vuxna personer i åldrarna mellan 21 och 40. Dessa hade ett beroendebeteende, använde cannabis varje dag, hade i genomsnitt börjat använda drogen när de var 16 år, och hade i snitt varit beroende de senaste sju åren.

En kontrollgrupp på tolv personer användes för att kontrollera resultaten bland cannabisanvändarna. Vill du läsa mer exakt hur studien gick till finns det en ingående förklaring här.

Jämfört med kontrollgruppen hade cannabisanvändarna påtagligt mycket lägre utsöndring av dopamin, vilket försvårar för gruppen att till exempel uppleva glädje eller lära sig nya saker.

Enligt forskaren Dr. Abi-Dargham bör i synnerhet unga personer undvika att använda cannabis.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du legalisera cannabis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.