Parasitmaskar är inte så trevliga, men de kanske kan ha stora fördelar
1 av 2
Parasitmaskar är inte så trevliga, men de kanske kan ha stora fördelar - Foto: Wikimedia Commons/ Montage
Australienska forskare tror nämligen att de kan hjälpa till att bota autoimmuna sjukdomar
2 av 2
Australienska forskare tror nämligen att de kan hjälpa till att bota autoimmuna sjukdomar - Foto: Wikimedia Commons

Nya behandlingen kan kanske bota MS – men den är superäcklig

Att få fullt med parasiter i kroppen låter inte trevligt, men kanske är det precis vad miljontals människor behöver


Multipel skleros, MS, är en sjukdom som bland annat gör att du förlorar rörlighet. Antagligen beror det på att kroppen angriper sitt eget myelin, vilket är ett skyddande lager av fett som finns runt våra nerver. Anledningen till att kroppen gör så här vet man inte, och det är samma sak med andra autoimmuna sjukdomar som exempelvis glutenintolerans, diabetes typ 1 eller allergier. Men nu finns det kanske ett bot.

Det är australienska forskare som precis ska dra igång en större studie på ämnet. Studien beskrivs närmare i Newsroom, och kort sagt ska man se om parasitmaskar kanske kan hindra MS.

Det kanske låter hur skumt som helst, men man har faktiskt länge sett att i länder där människor har fler parasiter så finns det färre autoimmuna sjukdomar. Man tror att det beror på att parasiter helt enkelt är grymt bra på att överleva.

Att vara utsatt för ett parasitangrepp är jobbigt av flera orsaker, men framför allt är det jobbigt för din kropp. När det kommer in något främmande vill ju kroppen ha bort det, så en bra parasit utsöndrar ämnen som lugnar ner immunförsvaret hos sin värd. Den här lugnande effekten, som alltså gör att kroppen låter parasitmaskar vara, kanske även skulle få kroppen att sluta attackera sig själv. På det sättet kan parasiter kanske dämpa autoimmuna sjukdomar.

Det här kan vara helt revolutionerande, eftersom autoimmuna sjukdomar är obotliga. Och lugn, antagligen kommer inte patienter tvingas gå runt med maskar i kroppen. Forskarna hoppas kunna få fram det aktiva ämnet, så man kan ta det som medicin istället.

Parasitmaskar är inte så trevliga, men vad sägs om en helt blind fisk som är forskarnas nya favorit? Eller bara läs det här, om världens sötaste djur.

/
/
MS
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du pröva det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.