I en hunds mun finns massor av bakterier, och vissa kan vara farliga
1 av 2
I en hunds mun finns massor av bakterier, och vissa kan vara farliga - Foto: Pixabay
Det är dock oftast ingen fara. Men lite äckligt, är det allt.
2 av 2
Det är dock oftast ingen fara. Men lite äckligt, är det allt. - Foto: Pixabay

Så farligt är det att bli slickad i ansiktet av en hund

Brukar du få en hej då-puss av din päls-älskling? Kanske är det inte värt risken


Om man inte är hundmänniska är det uppenbart äckligt när en hund slickar en i ansiktet, men många hundälskare ser inga fel i det. Det är dock hundskeptikerna som har vetenskapen på sin sida.

IFLScience berättar om den sjuttioåriga brittiskan som faktiskt höll på att stryka med efter en "dödskyss" från sin hund.

Det kvinnan råkade ut för var förlust av talförmågan, diarréer och allmän förvirring. Därefter drabbades hon av att flera av hennes organ slogs ut, vilket självklart är livshotande.

Orsaken visade sig vara bakterien Capnocytophaga canimorsus, som ibland finns i hundars mun. Eftersom kvinnan inte blivit biten, så måste bakterien kommit via en slick.

Trots att kvinnan var gammal så hade hon inte nedsatt immunförsvar. Däremot så hade hon extrem otur. De bakterier hon drabbades av är ganska vanliga, men det är väldigt få som blir så sjuka som hon blev.

Att bli slickad av din hund är alltså inte helt säkert, men risken för att bli allvarligt sjuk är väldigt liten. Däremot är det fortfarande väldigt äckligt.

Fler saker som är rätt äckliga är den här nya behandlingen mot MS och att farliga bakterier hittas överallt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Låter du hundar slicka dig i ansiktet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.