Vissa tror att kondensationsspåren efter plan innehåller mer olycksbådande saker än bara vattenånga.
1 av 2
Vissa tror att kondensationsspåren efter plan innehåller mer olycksbådande saker än bara vattenånga. - Foto: TT/ Montage
Dessa "chemtrails" har dock inget stöd i forskningen.
2 av 2
Dessa "chemtrails" har dock inget stöd i forskningen. - Foto: AP

Finns verkligen chemtrails? Forskarvärlden är nu överens

Nu kan vi en gång för alla få ett svar på frågan om chemtrails finns. Åtminstone om du frågar riktiga forskare, som har koll på riktig forskning.


Tänk om myndigheter använder kemiska stridsmedel mot sin egen befolkning, för att sprida sjukdomar, förändra vädret och påverka vårt beteende? De som tror på chemtrails, att de vita strecken efter flygplan på himlen innehåller särskilda kemikalier, tror exakt detta. Men, som IFLScience skriver, håller forskarvärlden inte alls med.

I en undersökning, gjord av Steven Davis vid University of California, så förkastade alla utom en av de många tillfrågade forskarna idén om chemtrails. De menade att alla andra förklaringar än en gigantisk världskonspiration som styrs av någon diffus "makt" är bättre lämpade att förklara exempelvis metallinnehåll i snö, som är ett "bevis" som chemtrail-förespråkare brukar föra fram.

Dessutom vore det utomordentligt ineffektivt att använda flygplan för att sprida ut saker, om nu världsherravälde var målet. Det är helt enkelt ett väldigt inexakt sätt att få ner kemikalier på rätt ställe. Dessutom har de små försök som gjort med geo-engineering, alltså att styra vädret, visat att det är svinsvårt och ger ganska pluttiga resultat.

Forskarna tror dock inte att den här rapporten kommer att övertyga de som redan tror på chemtrails. Dessa personer är nämligen, enligt Davis, väldigt obenägna att ändra sig och låter sig inte övertygas av bevis.

Så varför har han gjort studien? Det finns faktiskt nästan ingen forskning alls om chemtrails, antagligen för att de flesta seriösa forskare inte tar påståendena på tillräckligt stort allvar för att lägga ner någon tid på det. Denna brist på forskning används dock av chemtrail-förespråkarna som ett bevis på att forskarvärlden försöker dölja chemtrail-konspirationen.

Men nu finns alltså en rapport, och den sätter ner foten ordentligt. Forskarvärlden är överens: chemtrails finns inte. Så kan vi släppa det här nu?

Har du koll på vad andra tror om dig, baserat på ditt utseende? Var det illa? Prova då de här 5 vetenskapliga sätten att få människor att gilla dig bättre.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på chemtrails?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.