Lisa Holms mördare var utanför fängelset under fyra timmar.
1 av 4
Lisa Holms mördare var utanför fängelset under fyra timmar. - Foto: Polisen/TT
Lisa Holm blev intvingad i ladan mitt emot kafét hon arbetade på. Där ströp Bilevicius henne.
2 av 4
Lisa Holm blev intvingad i ladan mitt emot kafét hon arbetade på. Där ströp Bilevicius henne. - Foto: Polisen
Nerijus Bilevicius är dömd till livstids fängelse och behandlas för en okänd sjukdom.
3 av 4
Nerijus Bilevicius är dömd till livstids fängelse och behandlas för en okänd sjukdom. - Foto: Polisen
Nerijus Belivicius vill bli flyttad till Litauen.
4 av 4
Nerijus Belivicius vill bli flyttad till Litauen. - Foto: Polisen/TT

Lisa Holms mördare släpptes ut från fängelset – i fyra timmar

Nerijus Bilevicius var under fyra timmar utanför Norrtäljeanstaltens väggar. För att behandla okänd sjukdom.


Sedan i juli har livstidsdömde Nerijus Bilevicius levt i den ökända "sexbunkern" på Norrtäljeanstalten. Väl där har han haft låg profil och inte gjort mycket västen av sig.

TT

I början av oktober beviljades Lisa Holms mördare att släppas ut under fyra timmar på Danderyds sjukhus utanför Stockholm. Under tiden var han tvungen att ha på sig handfängsel.

Anledningen till att han fick lämna fängelset var för att fängelset inte kan uppfylla de behov som Bilevicius behöver när det kommer till hälso- och sjukvård.

Hur sjuk eller vilken sjukdom som den 36-årige livstidsdömde mördaren har framkommer inte. Inga detaljer kan heller ges.

– Han var där för saker som vi inte kan behandla internt hos oss. På ett bevakat sjukhusbesök, med personal, säger Stefan Bengtsson, chef för anstalten i Norrtälje, till Expressen..

Han fortsätter att berätta att det mycket väl kan handla om ett allvarligt sjukdomstillstånd. Det kan också bero på att han skadats under jobb i verkstaden. Bilevicius lider av psoriasis, vilket framkom under rättegångarna rörande Lisa Holm-mordet. Om det är därför han fick gå utanför fängelset är oklart. Det hela ska dock ha skett utan incidenter.

TT

Säkerheten var extremt under tiden som Bilevicius rörde sig utanför fängelset. Kriminalvårdare eskorterade honom beväpnade med pepparsprej och batonger. Mördaren fick inte ta kontakt med något brottsoffer eller dricka alkohol under tiden ute.

Den livstidsdömde mördarens advokat kände inte till att hans klient varit utanför fängelset.

Under tiden på anstalten har Bilevicius beviljats telefon- och besökstillstånd från nära anhöriga. Han har också varit placerad i isolering vid två tillfällen efter bråk på avdelningen.

Han vill avtjäna sitt livstidsstraff i hemlandet Litauen för att lättare kunna få besök av familj. Det kan just nu ligga under beredning, skriver Expressen.

Läs också om hur mycket pengar Lisa Holms mördare tjänar i fängelset. Eller hur mycket dubbelmördaren Anders Eklund tjänar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det läskigt att livstidsdömda får lämna fängelset för sjukvård?
Tack för din röst!