IQ går att träna upp
Vill du träna upp din IQ? Det går! - Foto: Pixabay

9 smarta tips på att höja din IQ

Får du ibland höra att du har en låg intelligens? Det är slut med det nu – du kan nämligen träna upp din IQ.


Vi alla har väl hört begreppet IQ någon gång. Det är en förkortning för engelskans intelligence quotient, som på svenska betyder intelligenskvot. Det är alltså ett samlingsord för hur du resonerar, tänker och löser problem runt omkring dig – som inte bygger på någon slags tidigare erfarenhet eller kunskap. 

Tidigare har man kanske hört att man är född med en IQ och har man lågt första gången man gör ett test är det kört. Men så är inte fallet, du kan träna upp din IQ! 

Mer tid i skolan höjer din IQ

Något som kan förbättra din IQ är mer tid i skolan. Nämligen är det så att skolan lär ut de förmågor som intelligenstester mäter. Alltså, mer tid i skolan kan leda till en högre IQ.

Ett extra år i skolan gör att du kan träna ett mer abstrakt tänkande, men också problemlösning. Efter det lägger man till det i vardagen och vips har man möjlighet till en högre IQ, skriver forskning.se.

Har man redan gått klart skolan så är det inte ändå inte kört! Det är nästan för bra för att vara sant – du kan höja din intelligens genom olika hobbys. 

Här är nio saker du kan göra för att höja din intelligens:

  • Motion höjer din IQ

Hjärnans funktionsförmåga kan öka genom bättre blodcirkulation, och hur kan du få det? Jo, genom att motionera, menar Scientific American.

  • Bokläsning gör dig smartare

Läser du en bok så tränar du hjärnan på att lagra och bearbeta ny information och kunskap, skriver Illustrerad vetenskap. Alltså ju fler böcker du läser, desto mer tränar du på att uppfatta – intelligensnivån höjs.

  • Träna upp IQ genom att utöka dina språkkunskaper

En studie från Department of Psychology vid University of Edinburgh har visat att något som kan skärpa en persons intelligens, är om man lär sig nya ord på ett främmande språk. 

  • Spela instrument — bli intelligent

Vill du ha en mer välutvecklad hjärna än flera andra, lär dig spela ett instrument. En forskning från Harvard Medical School visar nämligen att musiker som kontinuerligt övar på instrument har en förhöjt IQ.

  • Idrotta dig smartare

En person som sysslar med någon slags idrott kan vara bra på att förutse en situations utveckling. Alltså har de en större förmåga att analysera en dynamisk händelse, skriver nature.com.

  • Träna hjärnan med att spela spel

Förstapersonsskjutspel hjälper dig att öva på förmågan att snabbt ta in och förstå vissa visuella ledtrådar. Så hem och spela Counter-Strike med dig!

  • Titta på kriminalare

Att träna problemlösning höjer din intelligens, skriver Baaam. Så kika en riktigt bra kriminalare och försök lista ut vem mördaren är, då sätter du hjärnan i arbete.

  • Socialisera dig till intelligens

Att nätverka gör att du tar in andras idéer. Det kan ge dig nya perspektiv på livet, vilket i sin tur höjer din intelligens, skriver Psykologiskt.se.

  • Kosttillskott kan göra dig smartare

Fem gram kreatin om dagen kan öka IQ:n med 15 poäng på sex veckor, skriver Baaam

Forskare pratar om att höja IQ

Nyheter24 har pratat med Anton Lager, som är forskare på institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet. Eftersom han även är chef för enheten för hälsoläge och vårdbehov, Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Stockholm, har han bra koll på IQ-utveckling. 

Anton Lager berättade att det gjorts studier på kreatin-tillskott och IQ, där man inte direkt sett något samband. Så vill man ha en högre intelligens kan man egentligen bortse från kreatin och istället försöka koncentrera sig på de andra knepen. 

– Kreatin har i stora drag inga effekter, säger Anton Lager.

Anton Lager menar att en god natts sömn är en förutsättnings för att man ska klara av att vara aktiv, både kognitivt och fysiskt. Så det är viktigt av den anledningen. Men det "lättaste" sättet att höja sin IQ är att utbilda sig.

– Eller skaffa sig ett jobb där man behöver vara aktiv rent kognitivt eller både och, avslutar Anton Lager till Nyheter24.

Mensa berättar om att träna upp IQ

Men när Nyheter24 pratar med Jenny Åkerman, talesperson för Mensa Sverige, menar hon att man inte kan träna upp sin IQ. 

– Man kan träna upp sin IQ lika lite som man kan träna sig att bli längre. Det är medfött, i båda fallen, säger hon till Nyheter24.

Men man kan eventuellt få högre IQ-poäng, och det går att träna. Intelligens handlar inte om kunskap alls, men man kan använda sin intelligens för att tillägna sig kunskap.

– Det är inte "bättre" att ha en hög IQ. Men i vissa sammanhang är det en fördel, men också i vissa fall en nackdel, avslutar hon.

TV: Klarar du det här korta iq-testet? Då är du smartare än de flesta

IQ
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort ett IQ-test?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.