Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Största huliganrättegången någonsin i Göteborg

- 19/09/2012, 07:14 -
Oroligheterna fångade på Youtube från matchen den 4 augusti 2011.
1 av 3

Oroligheterna fångade på Youtube från matchen den 4 augusti 2011.

Faksimil

Nu ställs 20 IFK Göteborgsanhängare inför rätta.
2 av 3

Nu ställs 20 IFK Göteborgsanhängare inför rätta.

Faksimil

Åklagaren Ann-Sofie Prahl är säker på en fällande dom.
3 av 3

Åklagaren Ann-Sofie Prahl är säker på en fällande dom.

Faksimil

På onsdagen ska 20 fotbollshuliganer upp i rätten i Göteborg. Det är den största utredningen i sitt slag i staden. Och åklagaren förväntar sig en fällande dom.

GÖTEBORG. I augusti 2011 blev det kravaller både inför och efter matchen mellan IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi i Göteborg. 20 IFK-anhängare åtalades senare för våldsamt upplopp.

Nu ska de upp i rätten - men de flesta nekar till brott. Trots det är åklagaren Ann-Sofie Prahl säker på sin sak, mycket tack vare kameraövervakningen vid arenan.

– Jag förväntar mig en fällande dom. Bevisningen är god, allt det jag påstår finns dokumenterat på film och i kombination med filmerna har jag vittnesmål från supporterpolis som har god kännedom och kan identifiera de åtalade, säger hon till Nyheter24.

Enligt Prahl förnekar flera av de åtalade männen att de ens varit på platserna där upploppen ägt rum. Men i de fallen ska de finnas med på videoklipp och kunna pekas ut av vittnen. Om de döms väntar troligen fängelsestraff.

Sparkade mot poliser

Männen är allt mellan 18 och 39 år gamla, samtliga bor i Göteborgsområdet. 

De största oroligheterna ägde rum inför matchen mellan de rivaliserande lagen. 16 av de åtalade misstänks för inblandning i det upploppet. Våldet bestod bland annat av sparkar mot civilpoliser, bengalkastning och "rusningar" mot ordningsvakter, polis och annan personal. En av männen ska ha slagit med en vägkon mot ridande polis.

IFK Göteborg och AIK har två av Sveriges mest kända och största fotbollsfirmor - Wisemen och Firman Boys. Dessa drabbade samman flera gånger från kvällen innan matchen till efter densamma.