Rån i Finnland, Adalli
1 av 3
Anders Adali, 34, rånade värdetransporter på fritiden. - Foto: Foto: Privat
Så lever han idag efter rånet.
2 av 3
Han vill inte berätta om han blivit rik på rånen, men säger att han vunnit på lotto några gånger. - Foto: Foto: Privat
Adali i kläderna och med utrustningen som en gång var hans vardag.
3 av 3
Adali i kläderna och med utrustningen som en gång var hans vardag. - Foto: Foto: Privat

"Jag känner folk som rånat ihop 100 miljoner och kommit undan"

Den tidigare rånaren Anders Adali om livet efter fängelsestraffet, hur mycket ett värdetransportrån kostar och om sin kommande bok.
– Jag vet folk som sammanlagt rånat över 100 miljoner kronor.


Adali om..

...att värdetransportrånen blir färre:

– Säkerheten har ökat drastiskt. Och sedan, det kanske låter fel, men generationsskifte i rånarbranschen. De som höll på i början av 2000-talet håller inte på nu. De har gått vidare eller behöver inte.

...var man gömmer pengarna:

– Du har vänner och familj. Du har så kallade skogskonton, även om det är lite old school. Det har hänt att det byggts hus eller att hela stället varit skövlat.

...vad man köper:

– En del sticker utomlands ett halvår och bränner två, tre millar. En del investerar i något företag. En del festar och har kul bara. 

...hur mycket pengar det är värt att ta ett fängelsestraff för:

– Av de jag frågat i boken säger vissa att tio miljoner är okej, då kan de sitta några år. En del har till och med sagt några miljoner mindre. Jag vill inte sitta fem år för tio miljoner – jag är hellre ute.

...vad han tycker om att polisen inte lyckades stoppa rånvågen:

– Det här kanske låter skruvat, men de kanske inte ville stoppa rånen till fullo? De här rånarna har gjort att en mångmiljonindustri byggts upp där företag tjänar pengar på den extrema säkerhet som krävs. Kameror, väskor, utbildningar, underleverantörer. Där har du en provocerande fråga.

Här kan du provläsa Anders bok Pengar, pengar, pengar.
Här kan du läsa mer om kommande boken Svenska rånare.
Här kan du läsa en tidigare intervju med Adali.

Så mycket kunde ett rån kosta

Planeringen kunde pågå i allt från några veckor till ett halvår.
I princip alltid hade rånarna en person på insidan.
För att ens kunna utföra rånet krävdes dessa saker:

- Bilar 20 000-25 000 styck. "Minst två. Tre skulle jag säga"
- Två tyngre vapen 17 000-25 000 styck.
- Handeldvapen 10 000-15 000.
- Fotanglar 3000. "Gör själv eller betala någon för att göra några hundra stycken".
- Telefoner 5000 kronor. "Sju till tio stycken som du sätter på i ett annat område för att vilseleda polisen".
- Skyddsväst 4000 kronor styck. "En del vill ha, andra inte".
- Kläder 1000 kronor per rånare. "Du vill inte köra med gamla kläder det kan finnas dna på. Det ska vara nya, inplastade".
- Väskor 4000 kronor.
"Tiden man lägger ner på spaningsarbete är ändå det som kostar mest"

Låg räknat blir det cirka 120 000 kronor.

STOCKHOLM. Under en tioårsperiod levde småbarnspappan Anders Adali, 34,ett till synes vanligt liv. Hankörde Volvo och arbetade bland annat som sjukvårdsbiträde och butikschef. Men han bar hela tiden på en hemlighet –efter arbetstid rånade han värdetransporter tillsammans med några av Sverigesmest erfarna rånare.

Han vill inte gå in på hur många rån det blev, men säger attdet kunde vara allt från ett per år till ett i månaden. Och under alla dessa årvar han aldrig misstänkt för något av rånen.

– Man får ju för sig att man är ostoppbar ett tag.När man väl inte åker fast så hamnar man i en ond cirkel, en riktig sunkig cirkel,säger Adali när Nyheter24 träffar honom i Sturegallerian i Stockholm.

I början av 2000-talet drabbades Sverige av ett flertal värdetransportrån. Säkerheten var undermålig samtidigt som flera rånargrupper hunnit specialisera sig på den här typen av rån. Polisen försökte stoppa dem – men var oftast för många steg efter.

–  Det här kan låta illa, men visste man vad man gjorde innan, efter, med bevis och allting; när du hade så mycket kontroll du bara kunde ha – då var det minimal risk att åka fast.

Men år 2007 tog dubbellivet slut. Adali greps och dömdes förett värdetransportrån i Finland. Straffet blev sju års fängelse. Men det kundeha varit betydligt värre.

– Tankarna som snurrade i huvudet var ”är det kört nu?”. En av poliserna somtog mitt dna-test log och sade ”nu ska vi se vad vi har på dig”. Det var ettorosmoment ända fram tills jag släpptes. Men det gick ju uppenbarligen bra.

Hur många rån skullede ha kunnat satt dit dig för?

– Inga verkar det som haha. Nej, det vill jag inte säga. Några stycken kanske.

Efter tre och ett halvt år i finskt fängelse och några månader på en anstalt iMariefred släpptes Adali. Då var han fast besluten att satsa på familjen och enkarriär som författare.

2011 släppte han boken Pengar, pengar, pengar som skrevs under tio dagar ifängelset och handlar om honom själv och livet som värdetransportrånare. Snartkommer boken Svenska rånare och Adali menar att han nu lagt kriminalitetenbakom sig. Men han riskerar fortfarande att åka in igen. Kriminalvården vill att Adali ska avtjäna ännu ett år av sitt straff

–  Jag är trött på skiten. Jagmissade hälften av mina barns uppväxt för att jag var girig och villeha pengar hela tiden.

Du skriver att dutidigare kom till en punkt då du kände att du skulle sluta med brott. Sedan komdu på dig själv med att planera nya rån. Kan det hända igen?

– Nej, boken var också ett sätt att stoppa mig själv.Jag skrev ju boken för att säga ”här är jag, jag har gjort det här”. Då kan manju inte göra något mer. För jag levde ett liv innan som om jag inte var enrånare.

Har du kommit över stora summor pengar under de här åren?

– Nej, jag har vunnit på lotto några gånger, men jag skulle säga att jag är mer rik på kärlek, säger Adali och skrattar.

Okej, men hur mycket kan man få in på dehär rånen?

– Det är olika. Tar du en bankomatpåfyllning är det 2,4miljoner, tar du en värdedepå kan det vara 30 till 40 miljoner Av de jagintervjuat till kommande boken kan jag säga att det finns allt från snubbar som gjortmax sex, sju miljoner till snubbar som har gjort summor jag inte ens villnämna, men de är större än de summor som stått i tidningarna. 

Är du unik i det att du rånat under enså lång period utan att åka fast?

– Nej, nej, det är jag definitivtinte. Jag vet folk som sammanlagt rånat över 100 miljoner kronor tillsammansoch de har inte blivit dömda. Kanske för andra saker, men inte för de 100miljoner kronorna. Det har ju varit hundratals värdetransportrån genom åren ochdet är knappast hundratals med domar på dem.

Adali betonar att det kostar på att ha den livsstil sområnarna oftast har. Det är dyra klockor, båtar och semestrar och för de allraflesta tar pengarna alltid slut. Efter restauranginköpen och efter jordenrunt-resorna är man tvungen att sätta sig ner och planera ännu ett rån. 

– Det finns de som investerat pengarna rätt och kan leva på dem. Men det ärinte många, det är därför det rånas hela tiden. 

Du vill inte gå in påhur mycket pengar du har, men hur mycket pengar har du som mest spenderat pånågonting?

–  Jag kunde bränna en kvarts mille på en månadssemester. Sedan har jag köpt några bilar som en Volvo och så, men man köper ju inga värstingbilar, säger Adali.

Kan du få dåligt samvete över vad du utsatt vakter för genom åren? 

– Man tänker ju självklart på det. Men jag vet att jag aldrig skadat någonfysiskt, kanske psykiskt. Men inte så hårt som en del andra. Lite ångest harman ju, men man förtränger bort det om jag ska vara ärlig. Det är ju mångasaker som är helt bortblåsta.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.