Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hovrätten ogillar "terror-
åklagarens" Vilks-åtal

De tre männen greps först för terrorbrott, sedan åtalades de för förberedelse till mord på Lars Vilks.
1 av 2

De tre männen greps först för terrorbrott, sedan åtalades de för förberedelse till mord på Lars Vilks.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Agnetha Hilding Qvarnström.
2 av 2

Agnetha Hilding Qvarnström.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Nyheter | 24/09/2012 11:19

Enligt åklagaren skulle männen mörda konstnären Lars Vilks. Enligt både tingsrätt och nu hovrätt bröt de dock bara mot knivlagen.

På måndagen meddelade Hovrätten för västra Sverige att de tre män som åtalades för förberedelse till mord på konstnären Lars Vilks endast fällts för brott mot knivlagen. Hovrätten gick därmed helt på tingsrättens linje i vad som är ett nytt misslyckande för åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.

Trots att både tingsrätt och hovrätt konstaterat att det finns flera omständigheter som är besvärande för de tre männen har det inte gått att bevisa att de skulle mörda Vilks.

"Hovrätten slår dock fast att det inte finns något konkret som binder dem till åklagarens påstående om att de avsett att ta livet av målsäganden. Även om hovrätten menar att de inte hade varit främmande för att bruka visst våld mot målsäganden så är det inte ställt utom rimligt tvivel att de hade bestämt sig för att beröva denne livet. Därför ogillas åtalet", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Greps för terrorbrott

Agnetha Hilding Qvarnström har fått utstå hård kritik för åtalet, bland annat från författaren och journalisten Jan Guillou.

Männen greps först för förberedelse till terroristbrott men rubriceringen ändrades senare. Trots det var det ändå Säpo som skötte utredningen.