Kvinnan är handikappad och satt fastspänd under färden.
1 av 2
Kvinnan är handikappad och satt fastspänd under färden. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Enligt kvinnans anhöriga mår hon mycket dåligt  och har inte kunnat åka färdtjänst efter händelsen.
2 av 2
Enligt kvinnans anhöriga mår hon mycket dåligt och har inte kunnat åka färdtjänst efter händelsen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Taxichaufför som fälldes för sexbrott mot handikappad frias

Mannen dömdes till tio månaders fängelse för att ha tvingat en handikappad kvinna att hjälpa honom onanera. Nu frias han av hovrätten.


Advokaten: "Finns ingen bevisning".

Chaufförens advokat Susanne Glendor Maschmann anser att hovrättens dom är helt korrekt.

– Det finns ju ingen bevisning över huvud taget. Det var tydligt redan tidigt under förundersökningen. Jag kan inte förstå varför åklagaren bestämde sig för att gå vidare med fallet, säger hon till Nyheter24.

STOCKHOLM. Den 57-årige färdtjänstchauffören dömdes av tingsrätten för grovt sexuellt tvång mot en handikappad kvinna i Stockholm. Enligt domen var kvinnan på väg hem till sina föräldrar när chauffören körde in i en skogsdunge. 

"Efter det hoppar han ur, går och kissar. Sedan öppnar han sidodörren och går in till mig, drar ned sina hängselbyxor och sedan kalsongerna. Visar sin snopp. Tar min högra hand, för den till sin snopp. Jag blir blöt på handen av hans sperma", berättar kvinnan, som var fastspänd under färden och oförmögen att röra sig.

Hovrätten friar mannen

Men chauffören, som hela tiden nekat till brott, överklagade domen och får nu rätt av hovrätten. 

Rätten menar att det är sannolikt att kvinnan varit med om något under resan som hon uppfattade som mycket obehagligt. Men man anser att bevisningen inte är tillräckligt för fällande dom eftersom ingen sperma kunde påvisas vid undersökningen.

"Uppenbart att någon form av sexuellt övergrepp inträffat"

Åklagaren Tomas Malmenby är av åsikten att avsaknaden av sperma inte utesluter att det gått till så som kvinnan berättat.

– Enligt min uppfattning är det uppenbart att någon form av sexuellt övergrepp har inträffat under den här färden. Målsäganden har reagerat mycket starkt, det är helt uppenbart, säger Malmenby, till Nyheter24, och fortsätter:

– Det är ju så här när det gäller sexualbrott. Det finns sällan några vittnen och ord står mot ord. Då behövs det teknisk bevisning.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.