Hasse Aro och Sanna Lundells metoder ifrågasätts.
1 av 5
Hasse Aro och Sanna Lundells metoder ifrågasätts. - Foto: Foto: TV3/Carl Thorborg / Carl Thorborg
Hasse Aro konfronterar stalkers, någonting som nu kritiseras av experter.
2 av 5
Hasse Aro konfronterar stalkers, någonting som nu kritiseras av experter. - Foto: Faksimil / Stalkers / TV3
Först ut är Susanne Brännemo från "Bonde söker fru" har fått utstå trakasserier per mejl och telefon i snart tre år.
3 av 5
Först ut är Susanne Brännemo från "Bonde söker fru" har fått utstå trakasserier per mejl och telefon i snart tre år. - Foto: Faksimil / Stalkers / TV3
4 av 5
- Foto: Faksimil / Stalkers / TV3
Trailern visar en man som smyger utanför huset.
5 av 5
Trailern visar en man som smyger utanför huset.

Expert sågar Aros nya storsatsning "Stalkers"

Hasse Aro är helt fel ute när han konfronterar stalkare. – Kan få förödande konsekvenser, säger en av landets ledande experter på stalkning.


Elever tipsade Nyheter24

En stalker är en person som tvångsmässigt tar upprepad kontakt mot offrets vilja.

Det var elever vid kriminologlinjen på Mittuniversitet som tipsade Nyheter24 om teveprogrammet Stalkers metoder. De hade sett reklamen och ansåg att de oprövade metoderna gick emot allt de fått lära sig om ämnet. Fortsätt tipsa oss på: tips@nyheter24.se

SVERIGE. "Vi tar tuffare tag mot stalkers", så lanseras programmet där Hasse Aro och Sanna Lundell tillsammans med en grupp experter konfronterar stalkers. Men metoderna kan vara livsfarliga, menar en av Sveriges mest framstående forskare inom stalking

 – Jag är mycket kritisk till den här metoden, säger Susanne Strand, docent vid Mittuniversitet till Nyheter24. 

Det fall Hasse Aro kommer ta sig an i Stalkers kan vara allt från “Mannen som förföljer sin tidigare sambo" till "Kvinnan som är tokig i den kände dansbandsmusikern". Det unika är att programledarna försöker att få slut på förföljelserna för gott. 

I reklamen för "Stalkers" hörs en hysterisk man skrika i en telefonsvarare: “Jag vill ju bara vara med dig!” Men personerna i programmet är noga utvalda och visar inga aggressiva tendenser, förklarar Hasse Aro.

Vilka risker finns då med att konfrontera en stalker?


– Om jag vänder på din fråga, de här personerna skulle inte sluta. Vi har inte valt aggressiva individer och väljer att konfrontera dem på en neutral plats. Vi låter dem även berätta sin historia, säger Aro och fortsätter: 

– Det kan knappast kan bli mycket värre. 

Hur vet ni att de ni konfronterar är skyldiga?

– Vi är hundra procent säkra på att de är skyldiga. De har lämnat överväldigande bevis efter sig i form av brev och så vidare. I alla utom två av fallen är de dessutom dömda i antingen i domstol eller till skyddstillsyn. 

Finns det en ökad risk för upptrappning? 

– Nej, det tycker jag inte. Vi följer upp offren och i vissa fall stalkers. Offren är nedbrutna. En man har stalkat sin exfru i trettio år. I ett annat fall har en man haft en natt med en kvinna som sedan förföljt honom i tio år. Han vågade inte tro att det var över. Hon har lagt av och nu börjar han kanske tro det, säger han och fortsätter:

– Alltså, de här människorna tycker sig ha rätt att göra så här mot en annan person, suckar Hasse Aro. 

Hur var reaktionerna från stalkers?

­– Det var blandade reaktioner, vissa blev arga. I ett fall valde vi att inte konfrontera. Anledningen till det beslutet förklaras i det programmet och en intervju med stalkern kommer äga rum.

Kritik mot metoden

Susanne Strand är docent vid Mittuniversitetet och en av Sveriges ledande experter inom stalking. Hon har dessutom bjudits in till TV3:s diskussionspanel efter programmet men kommer inte ha möjlighet att medverka. Strand menar att konfrontation av en stalker kan få förödande konsekvenser.

– Risken är hög att offret sätts i fara eller att situationen blir farlig för den som konfronterar, säger hon. 

Det är klart att det finns särskilda förutsättningar i olika ärenden, men Strand rekommenderar inte någon att konfrontera. Efter att en gång tagit tydligt avstånd ska offret aldrig mer svara, då all kontakt kan trigga stalkern.

– En stalker anser ju att den har rätt, säger hon. 

Hasse Aro bemöter kritiken: 

– Vi har pratat med flera experter innan vi körde igång, bland annat Professor Henrik Belfrage (professor i kriminologi) och Agneta Syren (jurist och kriminolog). Det är jättesvårt, ingen vet ju. Men vår bedömning var att vi inte utsatte offren för risk. Om jag utsatte mig själv för någon risk är en annan sak. 

Hasse Aro menar att stalkerlagen som började gälla i oktober förra året inte räcker till, alldeles för få anmälningar leder till åtal. 

Men Susanne Strand menar att det tar fart innan en ny lag kommer igång, eftersom det är ett brott som måste pågå en tid och det hinner inte hända så mycket under det första året efter att lagen har kommit. 

Aro pekar mot beprövad metod

Enligt Aro har han varit i kontakt med företaget Seccredo som bland annat jobbar med stalkers för kändisars räkning. 

– De har använt den här metoden för stalking men inte precis på samma sätt. Den har varit effektivt i deras fall.

Men konfrontation kan föda våld, menar Susanne Strand. 

– Det har skett mordfall där en stalkers hopp har släckts. Då har desperationen tagit över och de har mördat sina offer och sedan tagit sitt eget liv, säger Strand.

Hon poängterar att det finns en ökad risk för fysisk aggressivitet även när icke våldsamma individer konfronteras. 

– Det kan i vissa fall leda till en slags uppmuntran och en kränkning, det finns en risk för att personen inte slutar eller att det trappas upp. För en person som är arg redan från början kan det här vara droppen. Om en före detta partner som känner att "jag måste leva med dig," förlorar hoppet, kan den bli desperat. 

Hur vanligt är det med psykisk ohälsa bland stalkers? 

– Studier visar att det är relativt vanligt med psykisk ohälsa bland stalkers. Jag känner inte till just dessa fall men jag rekommenderar inte att konfrontera stalkers. Jag är också rädd för att det här sänder fel signaler, att gemene man ska få för sig att "det är såhär man ska göra." 

Polisens projekt

Polisen är försiktig att uttala sig om programmet Stalkers metoder men bedriver egen forskning om konfrontation med stalkers. 

Inka Wennberg, kriminolog på rikspolissyrelsen, har ingen uppfattning om programmets metoder men berättar att polisen just nu arbetar med en egen rapport kring offensiva samtal med stalkers som släpps i november. 

Stalkers sänds i kväll klockan 21.00 på TV3. 


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

1 timme sedan
Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

1 timme sedan
USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Polisen i Vilhelmina rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på E45, nordost om Vilhelmina.", skriver polisen på sin hemsida.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.