Här knivhöggs kvinnan till döds inför sina barn.
1 av 3
Här knivhöggs kvinnan till döds inför sina barn. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Mördaren var hennes ex-sambo som tidigare hotat henne.
2 av 3
Mördaren var hennes ex-sambo som tidigare hotat henne. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /
Hon levde under polisskydd men hann aldrig larma polisen.
3 av 3
Hon levde under polisskydd men hann aldrig larma polisen. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

Knivmördade ex-sambon inför barnen – får sänkt straff

Den 46-årige mannen som mördade sin ex-sambo med en bajonett i Malmö får inte livstid. Hovrätten sänker straffet till 17 års fängelse.


"Det var ren impuls"

När mannen släpptes i väntan på ny rättegång ägnade han tiden åt att spåra upp kvinnan och hennes två barn som bodde på en hemlig adress i Malmö. När kvinnan och barnen kom gående över gatan hoppade mannen ut ur bilen och sprang fram och högg kvinnan i magen.

"Det var en ren impuls", har 46-åringen tidigare sagt.

MALMÖ. Tingsrätten dömde honom till livstids fängelse för det makabra mordet på sin 38-åriga ex-sambo den 17 februari 2011. Men hovrätten går nu emot tingsrätten och sänker straffet till 17 års fängelse.

När den 38-åriga kvinnan ville lämna 46-åringen blev han galen av svartsjuka och krävde att de skulle bli tillsammans igen.

För cirka ett år sedan dömdes han för olaga frihetsberövande efter att ha fångat kvinnan och hållit henne bunden i en lägenhet. Men 46-åringen låstes aldrig in. Domen överklagades och i väntan på ny rättegång släpptes han fri. Då sökte han upp kvinnan och gick till attack.

"Det var just detta som vi befarade"

Inför kvinnans två barn högg han ihjäl henne med en bajonett.  Polisinspektören Roger Carlström, som utredde det tidigare överfallet, var rejält kritisk mot att 46-åringen inte hölls inlåst i väntan på ny rättegång.

– Det var just detta som vi befarade. Kvinnan hade polisskydd, bland annat en larmtelefon, men hon hann aldrig ringa på den, sa Carlström till Nyheter24 då.

Hovrätten gör bedömningen att straffet ska sänkas eftersom "dödandet utgör, trots gärningens stora allvar, inte något sådant fall som i lagförarbetena nämns som exempel på fall då livstidsstraf kan väljas". Därför ska straffet tidsbestämmas. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.