Polistidningen i Uppsala hyllar sin gamle, våldtäktsdömde, kollega.
1 av 4
Polistidningen i Uppsala hyllar sin gamle, våldtäktsdömde, kollega. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Lindberg på väg in i rätten.
2 av 4
Lindberg på väg in i rätten. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
undefined
3 av 4
undefined - Foto: ROGER VIKSTR֖M / SCANPIX
undefined
4 av 4
undefined - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX

Våldtäktsdömde chefen hyllas av polistidning

Göran Lindberg dömdes till fängelse för grov våldtäkt. Men när Uppsalapolisens personaltidning gör en tillbakablick hyllas han.


"Kapten Klänning"

På grund av sitt arbete för jämställdhet inom poliskåren fick Göran Lindberg öknamnet "Kapten Klänning" bland svenska poliser. Men bakom kulisserna dolde sig en historia av sexbrott, prostitution och våldtäkter. En historia som slutade med rättegång 2010 och ett sex år långt fängelsestraff för den tidigare länspolismästaren.

Hela historien om Göran Lindberg berättas i P1-dokumentären "Gåtan Göran Lindberg".

UPPSALA. För två år sedan dömdes polischefen Göran Lindberg, 66, till sex års fängelse för bland annat grov våldtäkt, koppleri och misshandel. Nu hyllas han i en av polisens egna tidning. När "C-Upp" ger ut ett jubileumsnummer finns bilder med från hans avtackning 2006.

"Göran talar och blir talad till... Många slöt upp och ville ta avsked efter hans nio år som länspolismästare i Uppsala län. Med facit i hand blev listan över Görans prestationer under dessa år lång, längre än många visste om!", står det under bilderna.

"Att han sedan blir dömd har vi inte tagit hänsyn till"

Nu rasar flera av de advokater som var målsägandebiträden i rättegången mot Lindberg.

– Man kan ju inte kalla det han gjorde sista tiden för prestationer, det är ett positivt ord. Det han gjorde var allt annat än positivt, säger advokat Max Fredriksson till Expressen.

Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen, ser dock inget problem med att ha med bilderna på och texten om Lindberg, trots hans grova brott.

– Han var länspolismästare här under ett antal år, att han sedan blir misstänkt och dömd för grova brott när han har lämnat sin tjänst här, har vi inte tagit hänsyn till, säger han till Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.