Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen satsar på att döma trötta bilförare

Trött i bilen?
1 av 2

Du är väl inte trött när du sätter dig bakom ratten? I framtiden hoppas polisen kunna fälla personer för trötthet i större utsträckning.

SCANPIX SWEDEN

Sova istället för att köra?
2 av 2

Enligt en undersökning som gjorts av Trafikverket visar det sig att 15,6 procent av de tillfrågade någon gång somnat, eller nästan somnat, vid ratten 2011.

Gorm Kallestad/Scanpix

Nyheter | 24/11/2012 14:29

I framtiden kan polisen ta reda på om förare varit trötta eller inte när de satt sig bakom ratten. Det är åtminstone målet med det nya projektet.

Enligt polisen skyller många trötta bilförare som hamnat i trafikolyckor på älgar, rådjur eller att "en bil tvärbromsade". Därför ska ett nytt projekt startas för att ge åklagare och polis bättre möjligheter. Målet är att trötta förare ska kunna dömas för vårdslöshet i trafik, skriver Dagens Nyheter.

Projektet ska börja med att definiera vad lagen menar med trötthet. Därefter ska forskarna försöka ta fram hjälpmedel för att bevisa lagbrottet.

– Syftet är att definiera begreppet uttröttning så att det håller som bevis i domstol. Men vi ska också ge alla bilförare hjälp att veta när de är för trötta för att köra, säger Anna Anund, forskare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut enligt DN.

Metoder som man funderar på att använda är bland annat att titta på förarens ögonrörelser, att mäta hjärnvågor för att se hur trött föraren är och att ställa frågor till den misstänkte som ska avslöja tröttheten. Ett annat förslag är att utrusta bilar med ögonsensorer som varnar föraren när ögonen blir tunga.