Enligt domstolen var Manuel Pardo psykiskt sjuk under tiden för morden.
Enligt domstolen var Manuel Pardo psykiskt sjuk under tiden för morden. - Foto: Foto: Polisen

Polismannen som blev seriemördare

Manuel Pardo sköt och sköt. Sedan sparade han tidningsartiklarna från morden som troféer. Här är historien om en av Floridas värsta seriemördare genom tiderna. Polisen som bytte sida.


Morden

1. Pardo sköt ihjäl Mario Amador och Roberto Alfonso med flera skott efter att ha gjort upp om en drogaffär.

2. En månad senare mördade han en vapensmed vid namn Michael Millot. Pardo har sagt att han trodde att Millot var en polisinformatör som skulle ange honom.

3. I februari 1986 dödade han prästen Ulpiano Ledo och Luis Robledo under ett rån i Miami.

4. Två månader senare mördade han Sara Musa och Fara Quintero som Pardo hamnat i gräl med efter en diskussion om en ring värd 50 dollar.

5. De sista offren blev Daisy Ricard och hennes pojkvän Ramon Alvero Cruz. 

FLORIDA. – Vad jag ber er om är att låta mig få ett ärofullt slut och inte döma mig till ett fängelsestraff för resten av mitt liv, sa seriemördaren Manuel Pardo, 56, till juryn i rättegången 1988.

Nu, 24 år senare, får han som han vill. På tisdagen avrättas Pardo med en dödlig injektion i delstatsfängelset i Florida. Men det är ingen ångerfull mördare som nu får sitt straff. Pardo, som sköt ihjäl nio personer på slutet av 80-talet, ser sina handlingar som nödvändiga och ångrar att han inte sköt ihjäl fler.

– Jag är inte en brottsling, jag är en soldat. Som soldat ber jag om att få dödsstraffet. Jag har fullgjort mitt uppdrag.

Var en toppstudent i skolan

Historien om en av delstatens värsta seriemördare genom tiderna är som hämtad från teveserien Dexter. Han är en före detta militär som blev polis och sedan hänsynslös mördare.

Pardos unga år vittnade om en lysande framtid. Han tog värvning i den amerikanska flottan och tilldelades utmärkelser för gott uppförande och goda färdigheter i prickskytte. När han var 23 började han studera vid polisskolan i Florida där han blev toppstudent.

Men det dröjde inte länge innan Pardos skinande fasad började spricka, bit för bit. 1980 tvingades han avgå från trafikenheten i Florida efter att ha skrivit ut hundratals felaktiga böter. Han gick vidare till Sweetwaterpolisen där han direkt lovordades, särskilt för att ha räddat ett spädbarn från att kvävas. Men efter att ha lämnat falska uppgifter som vittne i en knarkrättegång fick han sparken.

Bestämde sig för att byta sida

Pardo tog avskedet hårt. Han var inte klar med kampen mot "de onda" och bestämde sig för att starta ett krig mot kriminella. Tillsammans med en medbrottsling inledde han en jakt efter knarklangare "som inte förtjänade att leva". Det är i alla fall hans sida av historien. Enligt polisen och domstolen anslöt sig Pardo till de kriminella och levde på drogaffärer och rån.

– Jag vet inte om det är för att han var inom poliskåren som det var ett så rysande, vidrigt fall. Men jag spenderade 19 år inom mordroteln och det här fallet sticker ut. Han var som Ted Bundy, säger kommissarien John Allickson, till Miami Herald.

Pardos två första offer var Mario Amador, 33, en civilingenjör som sålde kokain vid sidan av, och Roberto Alfonso, 28. Männen kom överens om en affär och skulle överlämna flera kilo kokain till Pardo. Men väl på plats beordrades männen ner på knä och sedan avlossade Pardo kallt flera skott som borrade sig in i deras skallar.

Samlade på tidningsartiklar

Sedan fortsatte mordvågen. Inom loppet av några månader sköt han ytterligare sju personer. De sista offren blev Daisy Ricard, 38, och Ramon Alvero Cruz, 40, som mördades på grund av att Cruz inte passat tiden till ett möte han hade lovat Pardo.

Polisen hittade Cruz kropp i bakluckan på en bil. På hans klocka fanns Pardo fingeravtryck. Den 7 maj 1986 greps Pardo och en medbrottsling, misstänkta för flera mord. Han dömdes två år senare för nio mord.

När polisen sökte igenom hans hus fann man flera nazistiska föremål varav ett var ett hakkors intatuerat på Pardos hunds ben. De fann även kreditkort som tillhörde offren och en klippbok där Pardo samlat tidningsartiklar om morden.

Utredaren: "Han var iskall"

Efter domen har en medfånge berättat att Pardo skröt om att polisen missat tre mord som han aldrig dömdes för. David Waksman, som utredde fallet, beskriver Pardo som en empatilös galning som ångrade att han inte sköt fler.

– Han var iskall. Han rånade och mördade och gick sedan hem och sov som en bebis. Han var stolt över vad han gjorde, säger Waksman till Miami Herald.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.