Kvinnan nekar till brott och säger att allt var ett konstprojekt.
Kvinnan nekar till brott och säger att allt var ett konstprojekt. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/Scanpix

Kvinna knivhotade polis – skyller på "poesi"

Med två knivar gick kvinnan emot flera personer och hotade dem. Under rättegången förklarade hon att hon är estradpoet och att händelsen var poesi.


ARBRÅ. Det var i juli 2011 som kvinnan gick ut på en gata i Arbrå i Hälsingland beväpnad med två knivar i vardera hand. 

Hon skrek på de förbipasserande människorna och sprang även efter dem och högg med knivarna i luften. När polisen kom till platsen gick hon till attack och en polisman tvingades hoppa undan för att inte bli knivhuggen.

Efter att ha använt pepparsprej och batonger lyckades polisen gripa kvinnan. Hon åtalades för olaga hot, försök till våld mot tjänsteman samt hot mot tjänsteman.

Döms för flera brott

Under rättegången nekade kvinnan till brott och förklarade att hon var en "estradpoet" som ville iscensätta en poesiscen mot våld, ondska och brottslighet i världen. Enligt tidningen Hela Hälsingland valde dock tingsrätten åklagarens linje och dömer henne till rättspsykiatrisk vård.

Kvinnan har berättat att hon hade en psykos vid brottstillfället. Två av de hotade personerna har begärt skadestånd på 7 000 kronor var.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Börsen i Köpenhamn i lågor

Det brinner i den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.