Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinna förblödde nästan från våldtäkt - inte grovt brott

Kvinnan var bara minuter från att förblöda när hon kom till sjukhuset. Hon opererades direkt.

Kvinnan var bara minuter från att förblöda när hon kom till sjukhuset. Hon opererades direkt.

SCANPIX SWEDEN

Nyheter | 13/12/2012 16:25

Den 43-åriga kvinnan våldtogs så svårt att hon bara var minuter från att förblöda. Men hovrätten anser inte att den 52-årige mannen gjort sig skyldig till grov våldtäkt.

VÄRNAMO. I oktober i år dömde Jönköpings tingsrätt den 52-årige mannen till 2,5 års fängelse för våldtäkt. När kvinnan låg och sov stoppade han in fyra fingrar, varav ett med en stor klackring på, i hennes underliv så att ett stort sår revs upp.

Kvinnan började blöda kraftigt och var enligt läkarutlåtandet tio till 30 minuter från att förblöda. Trots det gjorde tingsrätten bedömningen att det som skedde inte var grov våldtäkt.

Mannen nekar 

Domen överklagades till hovrätten som nu fastställer tingsrättens dom. Göta hovrätt menar att 52-åringen inte haft "uppsåt att döda" och därför inte kan dömas för grov våldtäkt. Rätten skriver emellertid att det är fastställt att mannen måste ha förstått att kvinnan befann sig i ett hjälplöst tillstånd.

Mannen hävdar att kvinnan var "med på det" och att hon var alkoholpåverkad. Han förklarar även att han inte bar klackringen som åklagaren påstår har orsakat såret. 

Ska betala 110 000 kronor

Hovrätten gör liksom tingsrätten bedömningen att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen bar ringen och att han därför inte insåg "att hans fingermanipulation av kvinnans slida skulle kunna ge upphov till ett livshotande tillstånd hos henne".

Kvinnan som är i 40-årsåldern var påverkad av alkohol och somnade på en madrass under en fest. Då gick 52-åringen fram och våldtog henne. Kvinnan började blöda kraftigt och var bara minuter från att förblöda när hon kom med ambulans till sjukhuset.

Mannen får 2,5 års fängelse och ska betala ett skadestånd till kvinnan på 110 000 kronor.