Kvinnan var bara minuter från att förblöda när hon kom till sjukhuset. Hon opererades direkt.
Kvinnan var bara minuter från att förblöda när hon kom till sjukhuset. Hon opererades direkt. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Kvinna förblödde nästan från våldtäkt - inte grovt brott

Den 43-åriga kvinnan våldtogs så svårt att hon bara var minuter från att förblöda. Men hovrätten anser inte att den 52-årige mannen gjort sig skyldig till grov våldtäkt.


Läkarutlåtandet

Läkarutlåtandet som spelades upp i tingsrätten gör gällande att kvinnan sannolikt skulle förblött inom 10 till 30 minuter om hon inte kommit under läkarvård. Hennes tillstånd var livshotande och hon var i princip medvetslös när hon kom in till sjukhuset och fick opereras akut.

Om inte de andra personerna på festen hade ringt efter ambulans så hade kvinnan förmodligen mist livet

VÄRNAMO. I oktober i år dömde Jönköpings tingsrätt den 52-årige mannen till 2,5 års fängelse för våldtäkt. När kvinnan låg och sov stoppade han in fyra fingrar, varav ett med en stor klackring på, i hennes underliv så att ett stort sår revs upp.

Kvinnan började blöda kraftigt och var enligt läkarutlåtandet tio till 30 minuter från att förblöda. Trots det gjorde tingsrätten bedömningen att det som skedde inte var grov våldtäkt.

Mannen nekar 

Domen överklagades till hovrätten som nu fastställer tingsrättens dom. Göta hovrätt menar att 52-åringen inte haft "uppsåt att döda" och därför inte kan dömas för grov våldtäkt. Rätten skriver emellertid att det är fastställt att mannen måste ha förstått att kvinnan befann sig i ett hjälplöst tillstånd.

Mannen hävdar att kvinnan var "med på det" och att hon var alkoholpåverkad. Han förklarar även att han inte bar klackringen som åklagaren påstår har orsakat såret. 

Ska betala 110 000 kronor

Hovrätten gör liksom tingsrätten bedömningen att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen bar ringen och att han därför inte insåg "att hans fingermanipulation av kvinnans slida skulle kunna ge upphov till ett livshotande tillstånd hos henne".

Kvinnan som är i 40-årsåldern var påverkad av alkohol och somnade på en madrass under en fest. Då gick 52-åringen fram och våldtog henne. Kvinnan började blöda kraftigt och var bara minuter från att förblöda när hon kom med ambulans till sjukhuset.

Mannen får 2,5 års fängelse och ska betala ett skadestånd till kvinnan på 110 000 kronor.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svinesundsbron avstängd efter olycka

Här vägrar Postnord dela ut brev

Brevlådorna är för små och låga. Därför har Postnord vägrat dela ut post i ett bostadsområde i Karlskrona under flera veckor.

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Norrmejeriers verksamhet i Umeå har stoppats helt efter en hackerattack, rapporterar NSD.

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

1 timme sedan
Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.