Det här skeletten låg på kvinnans vardagsrumsgolv när polisen kom in. Hon berättar att hon lagt ut det för att det skulle säljas.
1 av 7
Det här skeletten låg på kvinnans vardagsrumsgolv när polisen kom in. Hon berättar att hon lagt ut det för att det skulle säljas. - Foto: Foto: Polisen
En stor mängd knivar fanns i bostaden.
2 av 7
En stor mängd knivar fanns i bostaden. - Foto: Foto: Polisen
Flera människoskallar hittades. 37-åringen berättar att hon haft dem för att kunna fastställa dödsorsak.
3 av 7
Flera människoskallar hittades. 37-åringen berättar att hon haft dem för att kunna fastställa dödsorsak. - Foto: Foto: Polisen
Utöver skallarna fanns hundratals ben och skelettdelar.
4 av 7
Utöver skallarna fanns hundratals ben och skelettdelar. - Foto: Foto: Polisen
Advokaten yrkar på att 37-åringen frikänns för brott mot griftefriden men döms för vapenbrott.
5 av 7
Advokaten yrkar på att 37-åringen frikänns för brott mot griftefriden men döms för vapenbrott. - Foto: Foto: Polisen
En hel ryggrad hittades av polisen.
6 av 7
En hel ryggrad hittades av polisen. - Foto: Foto: Polisen
Åklagaren menar att kvinnan skymfat kvarlevorna bland annat genom att förvara dem i frysen. Kvinnan menar att bilden inte är tagen i hennes lägenhet.
7 av 7
Åklagaren menar att kvinnan skymfat kvarlevorna bland annat genom att förvara dem i frysen. Kvinnan menar att bilden inte är tagen i hennes lägenhet. - Foto: Foto: Polisen

Skelettkvinnan döms för brott mot griftefriden

Den 37-åriga så kallade skelettkvinnan döms till skyddstillsyn för brott mot griftefriden och vapenbrott.


Detta har hänt

Det var den 5 september 2011 som den 37-åriga kvinnans mörka hemlighet avslöjades. I ett kraftigt berusat tillstånd skröt hon för några unga pojkar om att hon "hade vapen och döda människor" i sin bostad. Hon gick därefter in i lägenheten och avlossade ett skott ut genom fönstret.

När polisen kom till lägenheten möttes de av en makaber syn som gjorde att de omedelbart kallade på förstärkning. På vardagsrumsgolvet låg flera delar av mänskligt skelett och även ett flertal knivar. Enligt Göteborgs-Posten hade 37-åringen flera kartonger fulla av mänskliga kvarlevor som till exempel större ben och kranium.

"En udda fågel"

I en intervju med Göteborgs-Posten förklarar kvinnan att hon har ett historiskt intresse och är intresserad av nekrofili. Men hon betonar att hon inte är sexuellt intresserad av ämnet.

– Jag lever ett udda liv men jag är ingen knäppis, inget psykfall. Jag vet inte om jag har Aspergers men när jag blir intresserad av något så blir jag det väldigt mycket. Mina intressen blir hela mitt liv, säger hon till Göteborgs-Posten.

GÖTEBORG. På måndagen kom Göteborgs tingsrätts dom mot den kvinna som i medierna blivit känd som skelettkvinnan. Den 37-åriga kvinnan döms till skyddstillsyn för brott mot griftefriden samt vapenbrott. Hon ska genomgå en missbruksbehandling samt få den psykiatriska vård som Frivården beslutar om.

Åklagaren har under hela rättegången försökt bevisa att det är kvinnan som författat de texter med nekrofila inslag som hittats i hennes hem. Men tingsrätten anser inte att det går att bevisa att det är hon som skrivit texterna. 

Enligt rätten är det inte heller utrett att bilderna i förundersökningen, där en kvinna utför kärlekshandlingar med människoskallar, föreställer 37-åringen. Tingsrätten anser därför att det inte går att bevisa att kvinnan använt likdelarna i samband med sexuella aktiviteter.

Yrkade på en friande dom

Men tingsrätten finner 37-åringen skyldig för brott mot griftefriden eftersom hon plockat ihop ett nästan intakt skelett på golvet i sin bostad, förvarat kranier i matkassar och handlat med skelettdelar och kranier genom att sälja dem. Det är enligt tingsrätten skymfande handlingar.

Domen är ett bakslag för advokaten Annika Stanislaus som yrkade på en friande dom eftersom 37-åringen anser att hon haft skeletten i god tro, saknade uppsåt och har ett historiskt intresse.

– Vår uppfattning är att hela åtalet gått ut på att framställa min klient som en omoralisk och förfärlig person, sa hon i rätten.

"Hon har varit nekrofil"

Åklagaren Kristina Ehrenborg-Staffas menade att 37-åringen hanterat skelettdelarna, framför allt skallarna, på ett skymfligt sätt. I första hand yrkade hon på att kvinnan ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning och i andra hand på ett långt fängelsestraff (maxstraffet för brottet är två år, reds anm).

– Hon har varit nekrofil under många år och det handlar egentligen om ett sexbrott, sa hon i rätten.

Vittnenas trovärdighet ifrågasätts

Vittnen pekar ut kvinnan och uppger att hon berättat om hur hon använt skeletten i sexuella aktiviteter. Men tingsrätten gör bedömningen att vittnenas utsagor bygger på andrahandsuppgifter och att de därför inte är trovärdiga.

– Vittnesuppgifterna om sexuella aktiviteter med skelettdelar bygger på andrahandsuppgifter som visat sig vara fyllesnack, vilket också kom fram under förhören, sa Stanislaus.

37-åringen har erkänt att hon haft skelettdelar i sin bostad men att hon inte använt de i samband med sexuella aktiviteter. Hon hävdar att hon köpt samtliga delar på internet för mer än fem år sedan.

/
Dom
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.

Ny mobiliseringslag undertecknad av Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Maria Friström, 43, bytte bana och började flippa bostäder för miljonbelopp. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om misstagen man ska passa sig för och den enkla renoveringen som kan höja värdet på din bostad.

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.