Försäljningen av halvautomatiska vapen ökar mest.
1 av 4
Försäljningen av halvautomatiska vapen ökar mest. - Foto: AP/Scanpix
Kongressen har öppnat för att skärpa lagarna gällande just den typen av vapen.
2 av 4
Kongressen har öppnat för att skärpa lagarna gällande just den typen av vapen. - Foto: AP/Scanpix
Flera kunder vill köpa gevären innan lagarna skärps.
3 av 4
Flera kunder vill köpa gevären innan lagarna skärps. - Foto: AP/Scanpix
Adam, 20, beskrivs som en enstöring. På fredagen mördade han 27 barn och vuxna innan han sköt sig själv i huvudet.
4 av 4
Adam, 20, beskrivs som en enstöring. På fredagen mördade han 27 barn och vuxna innan han sköt sig själv i huvudet. - Foto: Faksimil: ABC

Vapenförsäljningen i USA ökar efter skolmassakern

Skolmassakern i Newton har fått vapenförsäljningen i USA att öka drastiskt. Förklaringen? Många amerikaner fruktar att vapenlagarna ska bli strängare och vill passa på medan de kan.


Skolmassakern i Newton

Den 14 december sköt 20-åriga Adam Lanza sin mor till döds i deras hem i Newton. Sedan begav han sig till låg- och mellanstadieskolan Sandy Hook där mamman brukade vikariera. Med sig hade han två pistoler, ett jaktgevär och en skottsäker väst. 

Skottlossningen började i klassrummet där hans mamma brukade vikariera sedan gick han från rum till rum och sköt alla som kom i hans väg. 27 personer dog varav 20 var barn mellan sex och tio år. När polisen kom tog Lanza sitt liv.

Det är ännu inte utrett varför Adam Lanza dödade sin mor och hennes elever och kollegor på skolan. Vänner beskriver honom som en ensamvarg och som ett geni. Det finns uppgifter om att han ska ha lidit av en personlighetsstörning.

USA. Debatten om vapenlagarna i USA:s delstater har varit både stor och uppretad efter skolmassakern i Newton där 20-årige Adam Lanza mördade 27 barn och vuxna.

Men de som trodde att amerikanerna nu skulle handla färre vapen kan tänka om. Mängder av vapenbutiker vittnar om att försäljningen skjutit i höjden sedan skolmassakern.

– Jag har tänkt köpa en pistol länge, och vill skynda mig nu innan lagarna kanske ändras, säger kunden Keith Fisher till CNN.

Vapenförsäljningen slår nya rekord

I Virginia slogs det i helgen nytt rekord i antalet ansökningar på en enda dag. 4 000 amerikaner ansökte om att få bli bakgrundskontrollerade för att få tillåtelse att köpa vapen.

Det är 40 procent fler ansökningar än vanligt och rekord har slagits även i Colorado. Enligt CNN är efterfrågan på vapen en effekt av vapendebatten efter skolmassakern.

Kunder villa köpa innan lagarna ändras

Många vill ta chansen att inhandla vapen till sina hem innan vapenlagarna eventuellt skärps. Det är särskilt de halvautomatiska vapnen som är populära. Kongressen har öppnat för att det ska bli svårare att få tillåtelse att köpa just sådana vapen.

Rudy Orlando var en av dem som stod i kö för att få köpa ett halvautomatiskt gevär av den typ som Adam Lanza använde under skolmassakern.

– Jag vill köpa några till innan reglerna ändras, säger han till CNN.

USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armani svänger – börsnotering möjligt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.