- Foto: Scanpix

Tjuvar stal 69 kor av Göran Perssons granne

Den märkliga kostölden förbryllar Sörmlandspolisen. Nu vädjar de till allmänheten om hjälp i jakten på tjuvarna. – Vi är mycket intresserade av att få tips om vem som stulit djuren och var de kan ha tagit vägen.


Hjulspår från större lastbil

Enligt polisen har man hittat hjulspår intill ladugården efter vad som verkar vara en större lastbil.  

Men där slutar alla spår.

– Vi har kollat med alla slakterier i näheten. Djuren är ju märkta så när de kommer in för slakt så kommer de att kännas igen, men hittills har vi inte hittat någonting. Jag har aldrig hört talas om en så stor kreaturstöld tidigare, säger Hans Halonen, jourhavande förundersökningsledare på Sörmlandspolisen, till Aftonbladet.

STJÄRNHOV. – Jag har aldrig hört talas om en så stor kreaturstöld tidigare, säger Hans Halonen på Sörmlandspolisen, till Aftonbladet.

Natten den 19 december slog tjuvarna till mot Tuna säteri - granne till före detta statsministern Göran Persson som äger en gård vägg i vägg med säteriet. 

Totalt kom tjuvarna över 69 kossor - och enligt polisen har de inga spår efter gärningsmännen.

"Det måste ha tagit en väldig tid att lasta"

Den märkliga kostölden kan vara den största i modern tid. Enligt uppgifter skulle korna ha slaktats strax före jul men när transportfirman kom för att hämta kreaturen var de borta.

– Det måste ha tagit en väldig tid att lasta. De som är vana vid last kan klara det på ett par två timmar men är man ovan kan det ta långt mycket längre. Sedan får man ju tänka på att djuren är stora, det är ingen som svängt förbi och tagit dem med en Volvokombi om man säger så, säger Roland Lindkvist vid Länskommunikationscentralen i Södermanland, till Aftonbladet.

Vill få in tips

Polisen vädjar nu till allmänheten om att få in tips i jakten på tjuvarna. På sin hemsida skriver man:

”Det är mycket troligt att en så här stor kreaturstöld uppmärksammas på olika sätt samt blir känd av fler personer än de direkt inbladnade. Polisen i Södermanland är mycket intresserade av att få tips om vem som stulit djuren och var de kan ha tagit vägen”

De 69 kossorna värderas till drygt 700 000 kronor. 

– Det är en ekonomisk katastrof det här. Det känns både jobbigt och obehagligt, säger ägaren Claes Roempke.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.