Niklas Lindgren – Hagamannen – kan friges tidigast 2015.
1 av 2
Niklas Lindgren – Hagamannen – kan friges tidigast 2015. - Foto: Scanpix / TT
Här på Norrtäljeanstalten avtjänar han sitt straff.
2 av 2
Här på Norrtäljeanstalten avtjänar han sitt straff. - Foto: Scanpix

Hagamannen ute igen – gick på bio med familjen

Hagamannen Niklas Lindgren, 40, släpptes under gårdagen ut ur fängelset för en fyra timmar lång permission.


Hagamannen

Mellan 1998 och 2005 inträffade en rad överfall mot kvinnor i Umeå. Flera av dem våldtogs och i två av fallen var våldet så grovt att mannen var nära att döda sina offer.

Våldtäktsmannen gick under namnet Hagamannen. 

2006 greps Niklas Lindgren för överfallen och han dömdes senare till 14 års fängelse.

Lindgren kan friges tidigast i juli 2015.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Lindgren och andra kända sexbrottslingar lever i den så kallade sexbunkern på Norrtäljeanstalten.

Lyssna på P3 Dokumentär om fallet här.

STOCKHOLM. Under torsdagen tilläts Niklas Lindgren lämna sexbunkern på Norrtäljeanstalten för att umgås med sin familj. Permissionen är ett steg i den så kallade permissionsstegen som till slut leder till obevakade permissioner.

Strax efter klockan elva kom han till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm eskorterad av tre kriminalvårdare i civila kläder. Vid entrén mötte han upp sina barn och enligt Aftonbladet tittade de på på flera utställningar innan de såg filmen "Arktis: isbjörnarnas värld" på Cosmonova. 

Enligt tidningen vandrade Lindgren lugnt runt på museet och pratade med sin familj. Klockan tre på eftermiddagen fördes han tillbaka till fängelset.

Deltar i flera behandlingsprogram

Niklas Lindgren dömdes till 14 års fängelse 2006 för en rad våldtäkter och mordförsök på kvinnor i Umeå. Tiden i fängelset har han använt till att försöka bygga upp sitt liv och han har tidigare förklarat att han vill lägga allt bakom sig och gå vidare. 

Han beskrivs som en mönsterfånge som deltar i olika behandlingsprogram för att få veta "varför det blev som det blev".

Finns risk att han återfaller i brottslighet

Lindgren har tidigare beviljats flera så kallade lufthålspermissioner, men torsdagens permission är den första normala permissionen där man i förväg får planera vem man ska träffa och var. Det är dock strikt förbjudet att dricka alkohol och att kontakta sina brottsoffer under permissionen.

En riskbedömning som gjordes 2010 visar att det finns låg till medelstor risk att han återfaller i sexualbrott, det skriver Aftonbladet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.