Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
50
reaktioner idag

Värdetransportrånaren: "Det kan bli krig"

Den 26-årige rånaren sköts i huvudet av polis och kämpar för sitt liv på Karolinska sjukhuset. Nu berättar den förre värdetransportrånaren Anders Adali, 35, att polisskotten kan leda till en våldsupptrappning. "Det kan bli en krigssituation".

1 av 8

Anders Adali har skrivit boken "Pengar pengar pengar". En bok om sitt liv som värdetransportrånare.

2 av 8

Rånaren tappade sitt automatvapen när han blev skjuten av polisen under guldrånet i Södertälje.

3 av 8

En stor polisstyrka sökte efter rånarna och under natten kunde flera personer gripas.

Under flykten besköts rånarna. Flyktbilen har flera kulhål.
4 av 8

Under flykten besköts rånarna. Flyktbilen har flera kulhål.

5 av 8

Anders Adali säger sig nu ha lagt brotten bakom sig och han har författat två böcker.

6 av 8

Rånarnas andra flyktbil hittades i Salem.

7 av 8

Anders Adali, 35, rånade värdetransporter på fritiden.

Adali i kläderna och med utrustningen som en gång var hans vardag.
8 av 8

Adali i kläderna och med utrustningen som en gång var hans vardag.

SÖDERTÄLJE. På måndagen begärdes fem personer häktade misstänkta för inblandning i guldrånet i Södertälje. Den 26-årige mannen som sköts i huvudet av polis ligger fortfarande svårt skadad.

Polisen har tidigare befarat att våldet kan öka om mannen avlider och det är en teori som får stöd av den förre värdetransportrånaren och författaren Anders Adali.

–  Spelreglerna har ändrats. Polisen går in för att skjuta. I framtiden kommer rånarna att vara på helspänn. Ser de en polisbil kommer de öppna eld. Det här riskerar att bli en krigssituation. Nästa gång det blir konfrontation kan rånarna välja att skjuta eftersom de inte vill riskera att få en kula i huvudet. Och drar de av en Kalashnikov mitt inne i stan....då går den inte igenom en eller två personer. Den går igenom bilar, fönster, väggar – det är förödande.

Flera vittnen menar dock att rånaren siktade på polisen och flera säger att rånaren sköt först. Vad säger du om det?

– Av det jag sett på filmerna så tror jag inte att rånarna ens hinner uppfatta att det är poliser där innan han får en kula i huvudet, säger han och fortsätter:

– Om rånaren sköt först var det bra gjort av polisen att besvara elden, det tycker jag. Men jag är tveksam till det. Du hör skillnad på en Kalashnikov och en nio millimeter. Och det är ingen film vi lever i. I filmer börjar rånare skjuta mot poliser, inte i verkligheten. 

Adali menar att det hade varit säkrare att låta rånarna åka i väg och stoppa dem i ett senare skede med hjälp av vägblockeringar. Han menar även att polisen borde ha spärrat av området och trängt undan människor från platsen för att inte riskera någons liv.

– Jag förstår att folk är arga på rånarna och står på polisens sida. Men jag tror inte att de förstår den fara polisen utsatte omgivningen för. Tänk om de andra rånarna gått loss och börjat avlossa sina vapen? En Kalashnikov är något helt annat än en nio millimeters-pistol. Det var fullt med folk. Det står en kille bakom polisen och filmar – mitt i skottlinjen. Vilka poliser börjar skjuta mot rånare med automatvapen då? Det är fullständigt livsfarligt.

I din kommande bok Svenska Rånare förutspår du att just guldrånen i Sverige kommer att öka markant. Varför är det så?

– Guldrån är framtiden och det som står högst upp på rånarnas listor. Det är betydligt enklare att komma över guld och det har ett helt annat värde än förr. Det är guld och ädelstenar man vill ha. Får du några kilon så gör du en vinst på någon miljon utan att ta så många risker som du gör vid ett värdetransportrån.

Hur mycket kan rånarna ha kommit över?

– Uppgifter om 50 kilo finns det knappast någon chans att de skulle fått. Två väskor, en guldbutik i centrum..fem till tio kilo skulle jag tro. Du kan sälja för 200 till 250 kronor grammet. Alltså kan du få 250 lax för ett kilo. Men de kan ha haft en insider och vetat om en leverans, men 50 kilo? Tänk dig värdet.

Vad har man gjort med bytet?

– Det där har de säkrat på en gång. Du gör inte ett sådant rån om du inte har säljet klart. Problemet är att det där bytet är så hett nu på grund av det som hänt. Ingen vill ta i det. Det är någon som tagit hand om bytet och som är jävligt nojig just nu. Men guld är guld, du kan alltid smälta ner det. 

Du säger att reglerna ändrats. På vilket sätt?

– När jag var aktiv så gick poliserna inte emot dig när de visste att du hade ett stort vapen. Jag har själv lyssnat på polisens radio när de sagt att de lämnar platsen och tar efterspaning för att de inte vill riskera något. De lät dig göra rånet så länge ingen blev skadad. Nu är det en hårdare attityd och inställning

Se ett klipp från rånet här:


Mer:

Efter massiv polisinsats i natt: Fem personer gripna för guldrånet